© Baykuş Haber

1 festivalle 2 kuş fotoğraflandı

İKİZDERE DAĞ HOROZU FESTİVALİNDE DAĞ HOROZU BOY GÖSTERİRKEN ÇEKİRGE KAMIŞÇININI DA FOTOĞRALANDI (DAĞ HOROZU)

İkizdere Dağ Horozu Festivali'nde dağ horozları gösteri yaparken, ilginç bir olay yaşandı. Rize'de düzenlenen ve bu yıl 18'incisi gerçekleşen 'Dağ Horozu Festivali', Sivrikaya köyüne bağlı Büyükyayla mevkiinde coşkuyla kutlandı. Etkinliğe İkizdere Kaymakamı Mustafa Salih Bayram, İkizdere Belediye Başkanı Hakan Karagöz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Esra Alemdaroğlu gibi önemli isimlerin yanı sıra Türkiye'nin dört bir yanından gelen kuş gözlemcileri, foto safari meraklıları ve akademisyenler de katıldı.

Katılımcılar sabahın erken saatlerinde doğada gözlem yapmaya başladılar ve ilk olarak dağ horozlarını aramaya koyuldular. Uzun bir arayışın ardından nadir rastlanan dağ horozlarından 4 tanesini gözlemlediler. Ancak bu sıradışı gün daha da ilginç bir hal aldı. Katılımcılar, yaylanın farklı bir bölgesinden gelen sesi takip ederek çekirge kamışçını adı verilen nadir bir kuş türünü fotoğraflama fırsatı buldular. Bu özel anı ölümsüzleştiren katılımcılar, çekirge kamışçını kuşunu ilk defa görüntülemekten büyük mutluluk duydu.

İkizdere Belediye Başkanı Hakan Karagöz, dağ horozlarının ve doğal yaşamın korunmasının turizme büyük katkı sağlayacağını belirterek, bu tür etkinlikleri turizme kazandırmayı amaçladıklarını ifade etti. Ayrıca, Türkiye'de sadece 500 kuş türünden biri olan dağ horozunun nadirliğine dikkat çekti.

Niğde Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Karataş, dağ horozunun Türkiye'deki en nadir kuş türlerinden biri olduğunu ve doğa turizmi için büyük öneme sahip olduğunu vurguladı. Ayrıca, çekirge kamışçını kuşunun İkizdere'de ilk kez fotoğraflandığını belirtti.

Dr. Metehan Özen, 25 yıldır kuş gözlemciliği yaptığını ancak daha önce dağ horozunu göremediğini, bu yıl şans eseri bu nadir kuşla karşılaştığını söyledi. Ayrıca, bu kuşun üreme kaydını ilk kez aldıklarını ifade etti.

Çağan Abbasoğlu, İkizdere'de çekirge kamışçını kuşunu bulduklarını ve bu özel anları pek çok kişiyle paylaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Bu nadir kuşun güzelliklerini doğa severlerle buluşturmanın heyecanını yaşadı.

Bu etkinlik, doğal yaşamın korunması ve kuş gözlemciliği gibi doğa aktivitelerine ilgi duyanlar için unutulmaz anılarla dolu bir gün haline geldi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER