© Baykuş Haber

180 yıllık tarih restore ediliyor

KOCAELİ'DE 1844 YILINDA HİZMETE AÇILAN VE PADİŞAHIN AV KÖŞKÜ-HARASI, HİDROELEKTRİK SANTRALİ, BACALI AMBAR, BEDESTEN, DEHLİZ, SU DEPOSU, SU BENDİ İLE DOKUMA ATÖLYELERİNDEN OLUŞAN ÇUHA FABRİKASINDA RESTORASYON SÜRÜYOR. "TARİH YOLU PROJESİ"NİN DE EN ÖNEMLİ AYAKLARINDAN OLAN FABRİKA, RESTORASYONUN ARDINDAN TURİZME KAZANDIRILACAK.

Kocaeli’de 1844 yılında hizmete açılan ve padişahın av köşkü-harası, hidroelektrik santrali, bacalı ambar, bedesten, dehliz, su deposu, su bendi ile dokuma atölyelerinden oluşan çuha fabrikasında restorasyon sürüyor. "Tarih Yolu Projesi"nin de en önemli ayaklarından olan fabrika, restorasyonun ardından turizme kazandırılacak.


Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü’nün seçim beyannamesinde yer alan "Tarih Yolu Projesi"nin en önemli ayaklarından olan Çuhane-i Hümayun Su Bendi’nde çalışmalar devam ediyor. İlçedeki 12 tarihi lokasyonun yeniden ihyası için çalışmalarını sürdüren Başiskele Belediyesi, Osmanlı Devleti’nin Kocaeli bölgesinde yaptığı ilk sanayi yatırımlarından birisi olan Çuhane-i Hümayun Su Bendi’nin restorasyonuna bu yılın başında başlamıştı.



Tarih Yolu Projesi’nin de en önemli rotalarından biri olacak


Doğantepe Mahallesi’nde yer alan ve 1844 yılında tamamlanan çuha fabrikası; padişahın av köşkü-harası, hidroelektrik santrali, bacalı ambar, bedesten, dehliz, su deposu, su bendi ve dokuma atölyelerinden oluşuyor. Bu yılın ilk aylarında restorasyonuna başlanan tarihi eser, Tarih Yolu Projesi’nin de en önemli rotalarından biri olacak.


Başiskele’nin turizmine büyük katkı sunacak Çuhane-i Hümayun Su Bendi’nin restorasyonunun yanı sıra Başiskele Belediyesi tarafından bölgedeki vatandaşların huzurla ve güvenle dinlenebileceği sosyal alanlar da oluşturulacak. Tarihe tanıklık eden çınarların da yer aldığı restorasyon alanında, büyük bir özenle peyzaj ve yol düzenlemeleri de yapılacak.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER