© Baykuş Haber

1980 darbesi mağduru o günleri anlattı: 12 Eylülü damarlarıma kadar hissettim

DARBE YÖNETİMİNİN O GÜNLERDE UYGULADIĞI İNSANLIK DIŞI MUAMELE SEBEBİYLE BİRBİRİNDEN KORKUNÇ İŞKENCELERE MAHKUM EDİLEN VE O KORKUNÇ GÜNLERİN TANIKLARINDAN OLAN RİZE DOĞUMLU EKREM DEMİR, YAŞADIKLARINI ANLATIRKEN TÜYLERİNİN DİKEN DİKEN OLDUĞUNU İFADE ETTİ.

12 Eylül 1980 darbesinin üzerinden 43 yıl geçmesine rağmen, o dönemin mağdurları yaşadıkları kabusları hala hatırlıyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşları, o karanlık dönemde dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren liderliğinde gerçekleşen üçüncü darbenin yol açtığı psikolojik travmaları unutamıyor.

Darbenin ardından cezaevlerinde işkence sonucu 171 kişi hayatını kaybettiği ve toplamda 300 kişinin mağdur olduğu bir dönemi hatırlatan bu vatandaşlar, yaşadıkları işkencelerin izlerini hala taşıyor. Edirne'de yaşayan 63 yaşındaki Ekrem Demir gibi birçok 12 Eylül mağduru, o dönemi anlatırken hala titrediğini ve işkencelerin hafızalarına kazındığını ifade ediyor.

Demir, 12 Eylül öncesinde yabancı ajanların Türkiye'de faaliyet gösterdiğini ve bu ajanların ülkenin iç sorunlarını konuşmalarını engellediğini belirtiyor. Ayrıca, o dönemde ülkede solcu ve sağcı grupların karşı karşıya getirildiğini ve silahlı çatışmaların yaşandığını hatırlatıyor.

12 Eylül darbesinin ardından yaşadığı işkenceyi anlatan Demir, gözlerinin bağlandığını ve beyinlerine kan gitmediğini, ardından fiziksel ve psikolojik işkencelere tabi tutulduğunu paylaşıyor. İşkencelerin yaşandığı binalarda işkence seslerini duyduğunu, mağdurların çığlık atışlarını hatırlıyor.

Bu tür travmatik olayların, mağdurların hayatlarını derinden etkilediğini ve yaşadıkları kabusların izlerini taşıdıklarını vurgulayan Demir, 12 Eylül mağdurlarının hala adalet arayışında olduğunu ve yaşadıkları acıları unutamadıklarını belirtiyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER