© Baykuş Haber

2053 Net Sıfır hedefi için anahtar jeotermal enerjide

Türkiye'nin sera gazı emisyonlarını azaltma hedefine ulaşmak için yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırımların kritik bir öneme sahip olduğu belirtiliyor. Jeotermal Enerji Derneği (JED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap, Dünya Yenilenebilir Enerji Günü'nde yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin "2053 Net Sıfır" hedefine ulaşmak için jeotermal enerjinin önemine vurgu yaptı.

Türkiye'nin dünyada 4. sırada yer aldığı jeotermal kaynak potansiyelinin, şu anki kapasitesinin çok altında kullanıldığını belirten Kındap, jeotermal enerjinin yenilenebilir enerji kaynakları arasında kapasite faktörü ve sürdürülebilirlik açısından en üstün kaynak olduğunu söyledi. 2053 yılına kadar Türkiye'nin toplam elektrik enerjisi kurulu gücünün yüzde 8'inin jeotermal kaynaklardan gelmesini ve konut ısıtmasında da ülke genelinde ihtiyacın karşılanmasını hedeflediklerini belirtti.

Jeotermal enerjinin elektrik üretiminde mevcut kapasitesinin bin 700 MW olduğunu ancak potansiyelinin 62 bin MW olduğunu ifade eden Kındap, bu potansiyelin tam anlamıyla kullanılmasının Türkiye'nin enerji dönüşümünde kritik bir rol oynayabileceğini vurguladı. Kındap ayrıca, Türkiye'nin sera gazı emisyonlarının arttığını ve "2053 Net Sıfır" hedefine ulaşabilmek için daha fazla yenilenebilir enerjiye yatırım yapılması gerektiğini söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER