© Baykuş Haber

30 bin TL maaşla çoban bulamayınca çözümü nöbetleşmekte buldular

SİVAS’TA BÜYÜKBAŞ HAYVAN SAHİPLERİ ÇOBAN BULMAKTA ZORLANIYOR. AYLIK 30 BİN TL TEKLİF EDİLMESİNE RAĞMEN ÇOBAN BULAMAYAN KÖYLÜLER, 200 İNEĞİ SIRAYLA YAYLIMA ÇIKARIYOR.

Sivas'ta, büyükbaş hayvanların otlatılması için çoban bulma sorunu yaşanıyor. Yüksek maaş tekliflerine rağmen çoban bulmak artık neredeyse imkansız hale gelmiş durumda. Aylık 30 bin TL teklif edilse de çoban bulunamadığı için köylüler kendi aralarında sırayla hayvanlarını yaylıma çıkarıyorlar.

Son yıllarda oldukça kazançlı bir meslek olarak kabul edilen çobanlık, şu anda tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Maaşlar yüksek olmasına rağmen çoban bulmak neredeyse imkansız hale gelmiş durumda. Bu nedenle Sivas'ta, köylüler çoban sıkıntısı nedeniyle kendi başlarına çözüm üretmeye başlamışlar. Büyükbaş hayvan sahipleri, hayvanlarını otlatmak için çoban bulamadıklarında kendi aralarında nöbet sistemi oluşturarak hayvanlarını meralarda otlatıyorlar.

Gaziköy'de yaşayan büyükbaş hayvan sahipleri, çoban bulamadıkları için kendi aralarında sıra sistemi oluşturmuş durumda. Çobanlık sırası gelen köylüler, hayvanlarını otlamak için sorumluluk alıyorlar. Örneğin, 2 ineği olan bir köylü 1 gün, 4 ineği olan ise 2 gün boyunca hayvanlarını otlatıyor. Toplamda 200 kadar ineğin olduğu bir köyde aylık 30 bin TL'yi bulan bir maliyet ortaya çıkıyor, ancak bu bile çoban bulma konusunda sorunu çözmeye yetmiyor.

Bir dönem muhtarlık yapmış olan Bilal Çekiç, geçmişte köylülerin çobanlık yapmak için yalvardığını ancak şimdi kimse bu işi üstlenmek istemediğini belirtiyor. Çekiç, çobanların artık yüksek ücretlere rağmen bulunamadığını ve köylülerin kendi aralarında nöbet sistemiyle sorunu çözmeye çalıştığını ifade ediyor. Geçmişte çobanlık veya bekçilik yapmak için insanların kendisine yalvardığını söyleyen Çekiç, artık bu taleplerin gelmediğini ve bu mesleği yapmak isteyen kimsenin olmadığını dile getiriyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER