© Baykuş Haber

300 yılık Babakale bıçaklarına Kurban Bayramı öncesi talep arttı

BABAKALE BIÇAĞININ 1730 YILINDAN BU YANA KÖYDE DEVAM ETTİĞİNİ BELİRTEN DOĞAN TOSUN, “BIÇAĞIN BİR DİĞER YÜZÜNDE İSE, KÖYÜMÜZ BABAKALE’Yİ RESMETTİM. BIÇAKTAKİ MOTİFLERDE KÖYÜN DAĞI, LİMANI, DENİZ DALGALARI VE KÜÇÜK BİR YELKENLİ TEKNE KOYDUM. DEĞİŞİK BİR GÖRÜNTÜ OLSUN DİYE” DEDİ.

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Babakale köyünde, tamamen el işçiliği ile üretilen ve neredeyse 300 yıldır babadan oğula aktarılan geleneksel kurban bıçakları, yaklaşan bayram öncesi yoğun talep görüyor.

Babakale köyünün adını taşıyan bu el yapımı bıçaklar, 1700'lerin başında Osmanlı İmparatorluğu'nun silah ihtiyacını karşılamak amacıyla Kazakistan'dan gelen ustalar tarafından üretilmeye başlandı. Bu bıçaklar, kılıç ve kamaların özelliklerini taşıyan özel tasarımlara sahip.

Günümüzde bu özel bıçakların üretimi sadece Babakale köyünde bulunan Doğan Tosun (50) tarafından gerçekleştiriliyor. El işçiliğiyle yapılan bu bıçaklar, Türkiye'nin birçok bölgesinden talep görüyor. Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle el yapımı kurban bıçaklarına olan talep artmış durumda.

Siparişleri yetiştirmek için yoğun mesai harcayan Doğan Tosun, geleneksel yöntemlere uygun olarak günde 2 küçük bıçak yapabiliyor. Büyük boy bıçaklar ise 3 günde tamamlanıyor.

Babakale bıçağının 1730 yılından bu yana köyde üretildiğini belirten Doğan Tosun, bu eşsiz mesleği ailesinden miras aldığını ve 40 yıldır bu işin içinde olduğunu söylüyor. Kurban Bayramı için büyük boy bıçaklar üreten Tosun, kulaklı, boynuz saplı, dövme çelik veya krom çelik gibi farklı seçenekler sunuyor. Ayrıca bıçakların üstünde çeşitli desenler ve isteğe göre yazılar da bulunabiliyor.

Doğan Tosun ayrıca son üç yıldır şef bıçağı üretmeye başlamış ve bunlara da talep geldiğini ifade ediyor. Bu özel bıçaklarla ilgili olarak Tosun, "Bıçakların üstündeki şekiller, her ustanın kendine göre bir motifi vardır, adeta bir imza gibidir. Hayvan boğazlama bıçağında tüm becerilerimi gösteriyorum. Bıçağın bir diğer yüzünde ise köyümüz Babakale'yi resmettim. Bu motiflerde köyün dağı, limanı, deniz dalgaları ve küçük bir yelkenli tekne yer alıyor. Farklı bir görsel sunmak için böyle bir tasarım yapmayı tercih ettim." şeklinde konuşuyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER