© Baykuş Haber

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Yaşam Günü

SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ GÖĞÜS HASTALIKLARI UZMANI DR. ERSOY:

SANKO Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Ali Ersoy, tütün tüketiminin kanser ve koroner kalp hastalıklarından kaynaklanan yaşam kayıplarının temel nedenlerinden biri olduğunu belirtti. Uzm. Dr. Ersoy, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Yaşam Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, tütün ve tütün ürünlerine bağlı hastalıkların hayat kayıplarına neden olduğunu vurguladı.

Sigara ve tütün kullanımının akciğerlere zarar verdiğini, solunum yollarında kalıcı ve ciddi hasarlar meydana getirdiğini dile getiren Uzm. Dr. Ersoy, bu alışkanlığın KOAH, kronik bronşit, amfizem gibi kalıcı hastalıklara da kapı araladığını açıkladı. Tütün ürünlerinin akciğerlerdeki küçük havayollarını iltihaplayarak solunum sorunlarına yol açtığını ifade eden Uzm. Dr. Ersoy, "Sigara ve tütün kullanımı sonucunda nefes darlığı, göğüste sıkışma ve soluk alışveriş sırasında hırıltı gibi sorunlar ortaya çıkar. Bu alışkanlığın sürekli sürdürülmesi, solunum yolları ve akciğerde kalıcı hasarlara neden olabilir." şeklinde konuştu.

Sigara ve tütün tüketiminin bırakılmasıyla vücudun iyileşme sürecine girdiğini belirten Uzm. Dr. Ersoy, sigara içilmeyen iki saat sonra nikotinin vücuttan atılmaya başladığını ve bu sürenin uzadıkça vücudun sağlığının yeniden kazanıldığını söyledi. İlk iki günün ardından koku ve tat alma duyularının keskinleştiğini, nefes almanın daha rahat hale geldiğini ve bu süreç ilerledikçe sağlığın adım adım düzeldiğini anlattı.

Uzm. Dr. Ersoy, gençlere ve çocuklara, tütün kullanmamanın önemini sözle değil, davranışlarla örnek olmanın daha etkili bir yöntem olduğunu belirterek, "Sağlığınız ve sevdikleriniz için tütünsüz bir yaşamı seçin." şeklinde çağrıda bulundu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER