© Baykuş Haber

40 yaş üzeri baba adaylarına uyarı

Yaşlanma, erkeklerde üreme potansiyelinde azalmalara neden olabilir. Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Çalık, bu konuda ileri yaş baba adaylarını uyarmıştır. Üreme potansiyelindeki azalmaların nedenlerini yaşla birlikte azalan hormonlar, kötü beslenme ve alışkanlıklar, azalan cinsel aktivite, enflamatuar ve immün hastalıklar, oksidatif stres ve genetik hasar olarak açıklamıştır.

Çalık, sperm kalitesini korumanın temel prensiplerinin yaş fark etmeksizin aynı olduğunu belirtmiştir. Bunlar; sağlıklı bir kiloda olmak, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmak, stresten kaçınmak ve genel vücut sağlığına özen göstermek olarak sıralanmıştır.

İleri yaş bir erkekten gebe kalan kadınlarda düşük riski, düşük doğum ağırlıklı bebek, erken doğum, ölü doğum gibi ciddi problemlerin görülebileceğine dikkat çeken Çalık, bazı araştırmalardan örnekler vererek erkek yaşının gebe kalma ihtimalini etkileyebileceğini açıklamıştır. Bu çalışmalarda, ileri yaşta olan baba adaylarının eşlerinin gebe kalma ihtimallerinin azaldığı belirtilmiştir.

Sonuç olarak, ileri yaş baba adaylarının üreme potansiyelleri konusunda dikkatli olmaları gerektiği ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarına öncelik vermeleri gerektiği vurgulanmıştır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER