© Baykuş Haber

5 bin 500 yıllık yer altı kaya yerleşkesinde Bizans ve Roma dönemlerine ait izler bulundu

Murat ÖZELCİ/ESKİPAZAR (Karabük), (DHA)- KARABÜK’ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianapolis Antik Kenti’nde, 5 bin 500 yıl öncesine ait yer altı kaya yerleşkesinde yapılan kazılarda; galeriler ile Bizans ve Romalılara ait yaşam izlerinin olduğu salonlar bulundu. Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, ”Galeriler içerisine sağlı sollu olarak aydınlatma nişleri yapılmış. Burasının mumlarla aydınlatıldığını söyleyebiliriz. Yine bir diğer tespitimiz ise bu galerilerde birkaç hayvan kabartması karşımıza çıktı” dedi.

Karabük'ün Eskipazar ilçesinde bulunan Hadrianapolis Antik Kenti'nde gerçekleştirilen kazılarda, 5 bin 500 yıl öncesine ait yer altı kaya yerleşkesinde önemli buluntular keşfedildi. Kazıların başkanı olan Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, bu antik kentte galeriler ve Bizans ile Romalılara ait yaşam izleri taşıyan salonlar ortaya çıkarıldığını açıkladı. Kazılar sırasında, galeriler içerisine aydınlatma nişleri bulunduğunu ve bu nişlerin mumlarla aydınlatıldığını belirtti. Ayrıca, antik galerilerde hayvan kabartmalarına da rastlandı. Bu keşifler, bölgenin zengin tarihine ışık tutacak önemli buluntular olarak değerlendiriliyor.

Hadrianapolis Antik Kenti'nin tarihi zenginlikleriyle dolu olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Çelikbaş, kazı çalışmalarının gelecek yıl da devam edeceğini ve daha fazla bilgi sağlamayı hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, bu yer altı kaya yerleşkesinin Kapadokya ile benzerlik gösterdiğini ve 5 bin 500 yıl önce kullanıldığını belirtti. Kazıların ilerleyen aşamalarında, bu antik kentin dini bağlantıları ve daha fazla detayının aydınlatılması bekleniyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER