© Baykuş Haber

5,5 yıl cezaevinde işkence gören 12 Eylül mağduru yaşadıklarını anlattı: Kuran-ı Kerim yasaklı kitaptı

TÜRKİYE TARİHİNE KARA BİR LEKE OLARAK GEÇEN 12 EYLÜL 1980 DARBESİNİN MAĞDURLARINDAN ŞEVKİ KÖKSAL, 5,5 YIL BOYUNCA YATTIĞI CEZAEVİNDE ÇEŞİTLİ İŞKENCELER GÖRDÜĞÜNÜ VE O DÖNEM KUR'AN-I KERİM'İNDE YASAKLI KİTAPLAR ARASINDA OLDUĞUNU SÖYLEDİ.

Türkiye tarihinde kara bir leke olarak kabul edilen 12 Eylül 1980 darbesinin mağdurlarından Şevki Köksal, yaşadığı 5,5 yıllık cezaevi sürecinde işkencelere maruz kaldığını ve o dönemde Kur'an-ı Kerim'in yasaklı kitaplar arasında olduğunu belirtti. 12 Eylül 1980 darbesi, Türk demokrasi tarihinde karanlık bir dönemi temsil ediyor. Bu darbe sırasında 650 bin kişi gözaltına alındı, 230 bin kişi yargılandı, 7 bin kişi için idam talep edildi, 517 kişi ölüm cezasına çarptırıldı ve 50 kişi idam edildi. Kırıkkale'de yaşayan 12 Eylül darbesinin mağdurlarından Şevki Köksal da o dönemde mağdurlardan biriydi ve 25 yaşındayken gece yarısı evinden alınarak cezaevine gönderildi.

Şevki Köksal, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırıkkale Milliyetçi Hareket Partisi ve ülkücüler kuruluş davalarından sanık olarak yargılandığını ifade ederek, cezaevi hayatının 5,5 yıl sürdüğünü ve bu dönemde çok sayıda zorluğa katlanmak zorunda kaldığını belirtti.

O dönemde hayatının zorlu ve acılı olduğunu ifade eden Köksal, zorbalık, işkence ve insan hakları ihlallerinin yaygın olduğunu dile getirdi. Ayrıca, o dönemde Kur'an-ı Kerim gibi dini kitapların bile yasaklı olduğunu belirtti.

Köksal, 43 yıl geçmesine rağmen 1980 12 Eylül darbesini unutmanın mümkün olmadığını ve her yıl bu acı ve ıstırap dolu günleri hatırladıklarını söyledi. Ayrıca, ailelerinin de bu dönemde büyük acılar çektiğini ve her yıl yaşadıkları sıkıntıları hatırladıklarını belirtti.

O dönemde yaşadığı zorlukları anlatan Köksal, cezaevlerinde zulme uğradığını, okuma hakkının kısıtlandığını ve dini kitapların yasaklandığını vurguladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER