© Baykuş Haber

90 yıllık ömrünün 75 yılını mesleğine adadı, şimdi ise mesleğinin yok olmasından korkuyor

DİYARBAKIR'DA YAŞAYAN 90 YAŞINDAKİ KEMAL GURCUM, 75 YILDIR SARACİYE MESLEĞİNİ SÜRDÜRÜYOR. GURUM, KENTTE MESLEĞİN SON TEMSİLCİLİĞİNİ YAPARKEN MESLEĞİNİN YOK OLMASINDAN KORKUYOR.

Diyarbakır'ın Merkez Sur ilçesinde yaşayan 90 yaşındaki Kemal Gurcum, 75 yıldır sürdürdüğü saracilik mesleğinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğundan endişe ediyor. Gurcum, bu mesleğin son temsilcilerinden biri olarak kentte faaliyet gösterirken, geleneksel zanaatlarının unutulmaya başlamasından üzüntü duyuyor. 15 yaşında bu mesleğe adım atan Gurcum, yıllar boyunca sabırla üretim yapmış ve ürettiği saraç ürünlerini Türkiye'nin dört bir yanına göndermiştir.

Diyarbakır'a 1960 yılında geldiğini belirten Gurcum, "Şu anda 90 yaşındayım ve hala hayvan derisinden kemer üretiyorum. Bu mesleği burada sadece ben sürdürüyorum. 15 yaşında babamla birlikte saraçlık mesleğine adım attım. İnek derilerinden ayakkabılar, at eyerleri ve kemerler üretiyorum. 80 veya 90 yıl önce, lastik ayakkabılar olmadığı zamanlarda insanlar deri ayakkabılarımızı tercih ederlerdi. Şimdi ise yaptığımız ayakkabıları sadece süs amaçlı satın alıp duvarlarına asıyorlar," şeklinde konuştu.

Gurcum, her gün yaklaşık 5-6 adet ayakkabı ürettiğini ve hala mesleğini sevdiğini dile getirerek, "At eyeri üretimi yapıyorum ve bu ürünleri Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyorum. Kullandığım masam 60 yıllık, 1960 yılında aldığım makinemi hala kullanıyorum. Tamiratını bile kendim yaparım. Bazen de bir tamirci çağırırım. Artık eskisi gibi değilim, yaşlandım," ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER