© Baykuş Haber

AB projesi ile inşaat mühendisliği eğitimine katkı

Geleceğin inşaat mühendislerini, sürdürülebilir altyapı tasarımı bilinci ve bilgisiyle donatma hedefiyle başlatılan ve Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen eğitim programı projesi başarıyla tamamlandı. Yaşar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nün koordinatörlüğünde yürütülen bu önemli proje, Türkiye, Yunanistan ve Portekiz'den 5 farklı ekibin katılımıyla gerçekleştirildi ve "Sürdürülebilir Tasarım ve Döngüsel Ekonomi Kavramlarının İnşaat Mühendisliği Müfredatına Dahil Edilmesi" (SUSTAIN-CE) adını taşıdı. Proje, Erasmus+ KA2 Stratejik Ortaklık Projesi kapsamında Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklendi.

SUSTAIN-CE Projesi, inşaat mühendisliği lisans programlarını daha zengin hale getirme amacı güderek tasarım derslerinin farklı aşamalarında sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi kavramlarını dahil etmeyi hedefliyordu. Bu proje, Türkiye'den Yaşar Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) ve Folkart, Yunanistan'dan Güney Doğu Avrupa Araştırma Merkezi (SEERC) ve Selanik Aristotle Üniversitesi ile Portekiz'den bir mühendislik firmasını içeren işbirliği ile hayata geçti.

Projenin kapanış konferansında Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Levent Kandiller, proje ortakları, akademisyenler ve öğrenciler bir araya geldi. Konferansın açılış konuşmacılarından TED Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Güney Özcebe, Türkiye'deki üniversitelerdeki inşaat mühendisliği bölümlerini inceleyen "Türkiye’de İnşaat Mühendisliği Eğitimindeki Mevcut Durumun Analitiği: Sürdürülemez Bir Vaka" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Selanik Aristoteles Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Efstratios Stylianidis ise "Avrupa Düzeyinde Mühendislik Eğitiminde Sürdürülebilirlik ve Döngüsel Ekonomideki Son Gelişmeler ve Eğilimler" konusuna odaklandı. Ayrıca, projenin bir parçası olarak gerçekleştirilen anketler ile öğrencilere, akademisyenlere, sektör çalışanlarına ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik endüstrinin sürdürülebilir/döngüsel inşaat mühendisliği alanındaki mevcut becerilerini ve eğitim ihtiyaçlarını belirlemeyi amaçladı.

Proje lideri Prof. Dr. Oğuz Özgür Eğilmez, "Bu proje kapsamında, tasarım derslerinin içeriği sürdürülebilir tasarım ve döngüsel ekonomi uygulama ilkelerini içerecek şekilde zenginleştirilmiştir. İnşaat mühendisliği lisans programlarının önemli bir bölümünü oluşturan tasarım derslerinde işlenmek üzere sürdürülebilir tasarım ve döngüsel ekonomi uygulama esaslarını içeren ders notları hazırlandı. İnşaat mühendisliğinin 5 farklı dalı ile "Sürdürülebilir Altyapı ve Döngüsel Ekonomi Temelleri" adını taşıyan bir dönemlik ders için toplam 6 modül oluşturuldu" dedi.

Üretilen tüm ders notları, projenin Sanal Öğrenme Platformu'nda (VLE: https://sustain-ce.yasar.edu.tr/login-register/) herkesin erişimine açık hale getirildi. Platform, kullanıcılar için zengin bir içerik sunuyor ve çevrimiçi olarak uygulanan sınavları başarıyla tamamlayanlara başarı sertifikaları veriliyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER