© Baykuş Haber

ABD ve Japonyadan güvenlik işbirliğini artırma kararı

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Japonya Savunma Bakanı Yasukazu Hamada, iki ülkenin güvenlik işbirliğini güçlendirmek amacıyla önemli kararlar aldılar.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Hint-Pasifik bölgesi gezisi sırasında ziyaret ettiği Japonya'da Savunma Bakanı Yasukazu Hamada ile bir araya geldi. Görüşme sırasında Kuzey Kore merkezli güvenlik riski, Çin'in bölgedeki faaliyetleri ve Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaş gibi konular ele alındı. Görüşmenin ardından Austin, "Kuzey Kore'nin tehlikeli ve istikrarsız nükleer faaliyetleri ve füze programı bölgedeki barış ve istikrarı tehdit ediyor" şeklinde konuştu.

Ayrıca, Çin'in kurallara dayalı düzeni ihlal etme girişimlerine ilişkin endişelerini dile getiren Austin, Çin Savunma Bakanı Li Shangfu'nun Singapur'da düzenlenecek konferansta kendisiyle görüşmeyi reddetmesini "üzücü bir durum" olarak değerlendirdi ve Li ile iletişime her zaman açık olduklarını belirtti. Austin ayrıca Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savaşını "acımasız ve sebepsiz" olarak niteledi.

Japonya Savunma Bakanı Hamada ise görüşme sonrasında iki ülkenin güvenlik işbirliğini derinleştirmeye ve bölgesel tehditlere karşı daha yakın çalışmalara girişmeye karar verdiklerini söyledi. Hamada, zorlu güvenlik ortamının çoklu işbirliği gerektirdiğini vurgulayarak, "Sadece Japonya ve ABD arasındaki değil, aynı zamanda Güney Kore, Avustralya ve Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ülkeleri arasındaki işbirliğinin önemini de teyit ettik" dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER