© Baykuş Haber

Acemi kasaplara uyarılar

ACİL SERVİS UZMANI DR. ERDİ ALTAY KURBAN BAYRAMI’NDA EN ÇOK KARŞILAŞAN YARALANMALARIN KESİK YARALANMALARI OLDUĞUNU İFADE EDEREK, "KANAMAYI DURDURURKEN YAPILAN HATALARDAN BİR TANESİ İSE ÜSTÜNE ŞEKER DÖKMEK VEYA PEÇETE YAPIŞTIRMAKTIR. BUNU İSTEMİYORUZ. ISLAK, TEMİZ VE NEMLİ BİR ÖRTÜ İLE YARANIN ÜSTÜNÜ KAPATILMASINI ÖNERİRİZ. KANAMAYI DURDURMA AÇISINDA MÜMKÜNSE SERT BİR BEZLE VE BANDAJLA KAPATILMASINI ÖNERİYORUZ" DEDİ.

Acil Servis Uzmanı Dr. Erdi Atay, Kurban Bayramı'nda sıkça görülen kesik yaralanmaları hakkında bilgi verdi ve nasıl müdahale edilmesi gerektiğini anlattı. Atay'ın açıklamaları şu şekilde:

Kurban Bayramı'nda en sık karşılaşılan yaralanmalar kesik yaralanmalardır. Bu tür yaralanmaları tanımanın temel belirtileri arasında şunlar bulunur:
1. Yaranın çevresinde ağrı ve sızı.
2. Yaranın kenarlarının birbirinden ayrılması.
3. Kanama.

İlk olarak, yaralının bilincinin açık olup olmadığını kontrol edin. Ardından yaranın derinliğini değerlendirin. Kanamanın miktarı, yaranın derinliğini anlamanıza yardımcı olur.

Kanamayı durdurmanın temel ilkeleri şunlardır:
1. Yarayı temiz ve nemli bir örtü ile kapatın. Kesinlikle şeker veya peçete kullanmayın.
2. Kanamayı durdurmak için mümkünse sert bir bez ve bandaj kullanın.

Yaralının durumuna bağlı olarak, en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Eğer yara derinse, 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayarak profesyonel yardım alın.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER