© Baykuş Haber

Açıklanan rekolteler fındık fiyatını etkilemedi

GİRESUN'UN TARİHİ FINDIK PAZARI'NIN ESNAFLARINDAN MUSTAFA KANKAYA, AÇIKLANAN TAHMİNİ REKOLTELERİN GERÇEKÇİ OLMADIĞINI İFADE EDEREK, TAHMİNİ YÜKSEK REKOLTELERİN SERBEST PİYASAYI KONTROL ETMEK AMACIYLA YAPILDIĞINI İLERİ SÜRDÜ

Yaklaşan fındık sezonu öncesinde açıklanan tahmini fındık rekoltelerinin, serbest piyasayı kontrol etmek amacıyla yapıldığı iddia ediliyor. Her yıl fındık sezonuna yaklaşılırken, gerçekçi olmayan rekolte tahminlerinin, serbest piyasa koşullarını dengelemek isteyen bazı çevreler tarafından yapıldığına dikkat çeken Giresun'un köklü Fındık Pazarı esnafından Mustafa Kankaya, en doğru ve gerçeğe en yakın rekolte tahmininin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulan Rekolte Tahmin Komitesi tarafından yapılacağını belirtti.

Mustafa Kankaya, Dünya Kuru ve Sert Kabuklu Meyveler Kongresi'nde fındık ihracat sektörü temsilcileri tarafından açıklanan 810 bin tonluk 2023 yılı fındık rekoltesinin ardından Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan 730 bin tonluk tahminin daha gerçekçi olduğunu ifade etti. Ancak en güvenilir rekolte tahminini Tarım ve Orman Bakanlığı Rekolte Tahmin Komitesi'nin yapacağını belirten Kankaya, bu komitenin saha çalışmalarını Haziran ayı içerisinde gerçekleştireceğini açıkladı. Ayrıca, yapılan açıklamaların serbest piyasa koşullarını düzenlemek veya kontrol altına almak amacı taşıdığını da vurguladı.

Kankaya ayrıca, açıklanan tahmini rekolte rakamlarının serbest piyasayı olumsuz etkilemediğine dikkat çekti. Giresun'da serbest piyasada fındık fiyatının 59 lira civarında olduğunu belirten Kankaya, bu fiyatın uzun bir süredir 60 ila 59 lira aralığında değişmediğini ve fındık fiyatının istikrarlı bir seyir izlediğini söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER