Afrikalı liderler barış görüşmeleri için Ukraynada
PolitikaYedi Afrika ülkesinin üst düzey liderleri, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşı sona erdirmeye yönelik arabuluculuk yapmak üzere Kiev'e geldi. Bu liderler arasında Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, Zambiya Devlet Başkanı Hakainde Hichilema, Komorlar Devlet Başkanı ve Afrika Birliği Başkanı Azali Assoumani, ayrıca Uganda, Mısır ve Kongo Cumhuriyeti'nden üst düzey isimler bulunuyor. Bu liderler, Ukrayna ile Rusya arasındaki çatışmanın barışçıl bir şekilde sona erdirilmesini hedefleyen "Afrika Barış Misyonu" çerçevesinde iki ülkeyi ziyaret ediyorlar.
Liderler, Kiev'de başlayarak Moskova'ya geçecekleri ziyaretlerinde, ateşkesin sağlanması ve barış görüşmelerinin yapılması konularında arabuluculuk yapacaklar. Afrikalı liderler, Ukrayna'nın Afrika ve Orta Doğu Özel Elçisi Maksym Subhk ve Güney Afrika'nın Kiev Büyükelçisi Andre Groenewald tarafından karşılandılar.
Heyetin Kiev'deki ilk durağı, savaşın en yoğun yaşandığı ve 458 sivilin ölü bulunduğu Bucha kenti oldu. Burada anma törenine katılan liderler, barış anlaşmasının sağlanması için önerilerde bulunmak üzere Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky ile bir araya gelecekler. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere St. Petersburg'a da gitmeyi planlıyorlar.
Liderlerin ziyareti sırasında Kiev'de iki patlama meydana geldi ve hava saldırısı alarmı verildi. Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, Podil semtinde patlamalar olduğunu ve başkentin füze saldırısına maruz kaldığını açıkladı. Diplomat Olexander Scherba ise sosyal medya üzerinden, "Şimdi sirenler çalıyor. Putin, Kiev'de Afrikalı liderleri karşılıyor. Umarım bugün Ukrayna'yı ziyaret eden Güney Afrika Devlet Başkanı, bombalanmanın ne demek olduğunu hatırlar" ifadelerini kullandı.
Afrikalı liderlerin, barışın sağlanması amacıyla "güven arttırıcı önlemler" önermeleri bekleniyor. Bu önlemler arasında Rus birliklerinin geri çekilmesi, taktik nükleer silahların Belarus'tan çıkarılması, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Putin'i hedef alan tutuklama emrinin askıya alınması ve Rusya'ya yönelik yaptırımların hafifletilmesi gibi maddeler yer alıyor. Bu "çerçeve belge"nin amacı, barışın önemini vurgulamak ve tarafları diplomatik bir müzakere sürecini kabul etmeye teşvik etmek olarak belirtiliyor.
İlginizi Çekebilir