© Baykuş Haber

Afyonkarahisarın en önemli fay hatlarından biri olan Bolvadin fay hattıyla ilgili önemli açıklama

AKÜ DEPREM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (DUAM) MÜDÜRÜ PROF. DR. ÇAĞLAR ÖZKAYMAK, AFYONKARAHİSAR’IN EN ÖNEMLİ FAY HATLARINDAN BİRİ OLAN BOLVADİN FAY HATTINA DİKKAT ÇEKEREK, “BOLVADİN YERLEŞİM ALANI İÇERİSİNDE BU DEFORMASYONLAR TOPLAMDA YAKLAŞIK 7 KM UZUNLUĞA ULAŞTI. DEFORMASYON HATTI BOYUNCA HER YIL ORTAMA 9 CM DÜŞEY YER DEĞİŞTİRME MEYDANA GELDİ. ÇİZGİSEL GİDİŞLİ BU DEFORMASYON HATTI BOYUNCA YAKLAŞIK 100 BİNA BU DEFORMASYONLARDAN ETKİLENDİ” DEDİ.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi (DUAM) Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, Afyonkarahisar'ın önemli fay hatlarından biri olan Bolvadin fay hattına dikkat çekerek, bu fay hattının yerleşim alanı içinde yaklaşık 7 km uzunluğunda yüzey deformasyonlarına neden olduğunu açıkladı. Ayrıca, her yıl ortalama 9 cm düşey yer değişikliği meydana geldiğini ve bu deformasyonların yaklaşık 100 binayı etkilediğini belirtti.

Özkaymak, 2002 yılından sonra 6,3 ve 6,0 büyüklüğündeki üç depremin ardından Bolvadin Fayı üzerinde yıkıcı bir deprem olmaksızın yüzey deformasyonlarının oluşmaya başladığını söyledi. 2020 yılından sonra ise yüzeyde izi belli hale gelen üç yeni deformasyon kolunun daha meydana geldiğini ifade etti. Bu nedenle Bolvadin'de afet riskinin bulunduğuna dikkat çekti.

Özkaymak, özellikle bu deformasyonların altındaki binaların zeminin taşıma gücünü azalttığını ve depremlerde ilk yıkılacak binaların bu deformasyonların üzerinde yer aldığını vurgulayarak, Bolvadin Belediyesi'nin bu bölgede imar tadilatı yapması ve afete maruz bölge ilan edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, hasarlı yapıların afet riski olmayan alanlara taşınması gerektiğini ifade etti.

İl AFAD Müdürü Mehmet Buldan da Büyük Kalecik'te gözlenen kaya düşmesi tehlikelerine yönelik proje gelişmeleri hakkında bilgi verdi. Bu bilimsel çalışmaların, Afyonkarahisar'ın afet risklerini anlamak ve önlem almak adına önemli olduğunu vurguladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER