© Baykuş Haber

AHBİB Başkanı Memiş: “Nohut ve kırmızı mercimekte rekolte yüksek”

AKDENİZ HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ (AHBİB) YÖNETİM KURULU BAŞKANI VEYSEL MEMİŞ, TÜRKİYE’DE NOHUT VE KIRMIZI MERCİMEK ÜRETİMİNDE BEREKETLİ BİR SEZON YAŞANDIĞINI BU ÜRÜNLERİN İHRACATINDA KOTA VE KISITLAMALARIN KALDIRILMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ.

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB) Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Memiş, Türkiye'de nohut ve kırmızı mercimek üretiminin bereketli bir sezon geçirdiğini ve bu ürünlerin ihracatında kota ve kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini belirtti.

Memiş, sektörün yurt içindeki talepleri karşıladığını ve artan üretim miktarının uluslararası pazarlarda değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, yeni sezonda nohut ve kırmızı mercimekte yüzde 30'luk bir rekolte artışı beklendiğini ifade etti.

Hasat sezonunun Güneydoğu illerinde başladığını ve ürünlerin Mersin başta olmak üzere bölgedeki fabrikalara sevk edilmeye başlandığını belirten Başkan Memiş, Türkiye'nin nohut ve kırmızı mercimek üretiminde önemli bir oyuncu olduğunu ve bu sezon yüksek rekolte ile çiftçilerin memnun olduğunu söyledi.

Nohut ihracatında kota uygulaması bulunduğunu ve kırmızı mercimekte de Dahilde İşleme Rejimi (DİR) çerçevesinde ihracat yapılabildiğini açıklayan Memiş, Türkiye'nin iç tüketiminin üzerinde bir ürüne sahip olduğuna dikkat çekti. Bu nedenle nohut ve kırmızı mercimek ihracatının teşvik edilmesi gerektiğini ifade etti.

Başkan Memiş, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı yetkilileriyle görüşmelerin devam ettiğini ve bu ürünlerin ihracatındaki engellerin yakın zamanda kaldırılmasını beklediklerini belirtti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER