© Baykuş Haber

Akdenizde 10 bin yıllık ata tohumu olan Karakılçık buğday hasadı yapıldı

MERSİN'İN MERKEZ AKDENİZ BELEDİYESİ TARAFINDAN ANADOLU MAHALLESİNDE 5 DÖNÜMLÜK ARAZİYE EKİLEN VE 10 BİN YILLIK TARİHİ OLAN ATA TOHUMU KARAKILÇIK BUĞDAY TOHUMUNUN HASADI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Mersin'in merkez Akdeniz Belediyesi, Anadolu Mahallesi'nde bulunan 5 dönümlük araziye ekilen ve 10 bin yıllık tarihi olan ata tohumu Karakılçık buğdayın hasadını gerçekleştirdi. Bu buğdayın tamamen organik ve GDO'suz olduğu, içerisinde hiçbir kimyasal madde bulunmadığı belirtildi. Hasat edilen bu buğdayın un haline getirilerek, Akdenizli kadın üreticilere verileceği ifade edildi.

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, Anadolu Mahallesi'nde (Homurlu Köyü) bulunan 5 dönümlük araziye ekilen ata tohumu olarak bilinen Karakılçık buğday hasadına katıldı. Hasatta üretici kadınlar da yer aldı ve yaklaşık 3 ton buğday elde edildi. Bu buğdayların, Akdeniz bölgesinde üretim yapan kadın kooperatiflerine maliyetleri azaltmak amacıyla un haline getirilerek verileceği bildirildi.

Başkan Gültak, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu buğday, 10 bin yıllık tarihi olan Anadolu'nun gerçek buğdayıdır. GDO'suz ve katkısızdır, içinde hiçbir kimyasal madde bulunmaz. Bu arazi daha önce işgal altındaydı, ancak biz işgalden kurtardık. Şimdi burada 5 dönümlük bir arazide ata tohumunu ürettik ve bugün hasadını yapıyoruz. Bu buğdaydan elde edilen samanlarını, bölgedeki hayvan yetiştiricilerine kaymakamlık aracılığıyla dağıtacağız. Ayrıca bu buğdayı un haline getirerek, kepekli ve siyah un olduğu için iki kadın kooperatifimize vereceğiz. Bu kooperatifler, ekmek üretiyorlar ve un maliyeti ekmek üretiminde en yüksek maliyetlerden biridir. Bu şekilde un maliyetlerini minimuma çekmiş olacağız. Toplamda bu araziden 2.5-3 ton buğday elde etmeyi hedefliyoruz" dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER