Alfa kuşağının teknoloji alışkanlıkları değişti
SağlıkİZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ MEDİCAL POİNT HASTANESİNDE GÖREVLİ PSİKİYATRİST DR. ÖĞRETİM ÜYESİ ASLIHAN ESLEK, ALFA KUŞAĞININ VE EBEVEYNLERİNİN TEKNOLOJİ ALIŞKANLARININ DEĞİŞTİĞİNİ SÖYLEDİ.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesinde görevli Psikiyatrist Dr. Öğretim Üyesi Aslıhan Eslek, Alfa kuşağının ve ebeveynlerinin teknoloji alışkanlarının değiştiğini söyledi. Eslek, “Z kuşağı zamanında ilk 2 yaşta televizyon dahil teknolojik aletler önerilmiyordu; ancak Alfa kuşağında bu durum değişti. Amerikan Psikoloji Birliğinin son raporlarına göre, ilk 18 ay ebeveyn eşliğinde görüntülü bir sohbetin sıkıntı oluşturulmayacağına değiniliyor. 2 yaşından 5 yaşına kadar ise çocuğa uygun programların ebeveyn eşliğinde izlenebileceğine vurgu yapılıyor” dedi.
2013 yılından sonra doğanlar, literatürde Alfa kuşağı olarak yerini almaya başladı. 21’inci yüzyılda doğmuş tek kuşak olan Alfalar; güncel teknolojik aletler ile vakit geçiren ve içine kapanık bireyler olarak tanımlanıyor. Bu durum, beraberinde ebeveynlere yeni sorumluluklarda getiriyor.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesinden Psikiyatrist Dr. Öğretim Üyesi Aslıhan Eslek, gelişen teknolojiyle birlikte değişen davranışları anlattı. Eslek, “Öncelikle günceli takip etmemiz gerekiyor. Ebeveynler olarak teknolojik aletleri çocuğumuza vermeyi çok doğru bulmasak da oyalanmaları için verebiliyoruz. Bu sebepten dolayı kararsız kalabiliyoruz. Teknoloji bağımlılığı nerede başlıyor? En çok sorulan soruların başında bu geliyor. Z kuşağı zamanında ilk 2 yaşta televizyon dahil teknolojik aletler önerilmiyordu; ancak Amerikan Psikoloji Birliğinin son yayınlarına baktığımızda, ilk 18 ay ebeveyn eşliğinde görüntülü bir sohbetin sıkıntı oluşturulmayacağına değiniliyor. 2 yaşından 5 yaşına kadar ise çocuğu uygun programların ebeveyn eşliğinde izlenebileceğine vurgu yapılıyor” ifadelerini kullandı.
Ebeveynlerin, çocuklarını içerik ve saat konularında kontrol etmeleri gerektiğine vurgu yapan Eslek, “Ebeveynler, yaş aralıklarına göre bir tutum belirlemeliler. Ergen yaş grubuna günde 3-4 saat elektronik cihazlar öneriliyor. Bu saati çok otoriter olmamakla beraber takip etmek gerekiyor. Bunun yanı sıra içeriğin takibi de oldukça önemli; çünkü çocuklar nelere maruz kalacaklarını, ne tür riskler alacaklarını bilemezler. Örneğin; ebeveynler, çocuklarına mahremiyet konusunu öğretmeliler. Para yatırarak girdikleri oyunlar da kumar bağımlılığına giden bir sürece neden olabilir. İnternette paylaştığı bilginin kaynağının ne olduğu, ne kadar güvenli olduğu gibi durumların çocuklara öğretilmesi gerekiyor” diye konuştu.
Anne ve babaların, hem çocuklarını korumaları hem de teknolojiden uzaklaştırmamaları gerektiğini belirten Psikiyatrist Dr. Öğretim Üyesi Aslıhan Eslek, “Çocuğumuzla birlikte yol aldığımızda hem riskleri öğrenmiş oluyoruz hem teknolojinin de nimetlerinden faydalanıyoruz; çünkü teknolojiye ‘kötü’ diyeceğimiz bir çağda değiliz. Çocuğumuzun internette neler izlediğini ebeveynler olarak takip etmemiz gerekiyor. Boş zamanlarında farklı şeylerle de ilgilenebileceğini örnek olarak göstermeliyiz” dedi.
İlginizi Çekebilir