© Baykuş Haber

Amarant bitkisi hayvanlara yem, insanlara şifa, çölyak hastalarına gıda oluyor

Türkiye'nin sadece Balıkesir ilinde yetiştirilen amarant bitkisi, hayvan yemi ve çölyak hastaları için un üretimi için kullanılmak üzere geliştiriliyor. Aztek ve Maya medeniyetlerinden miras alan bu bitki, az su tüketimi ile dikkat çekiyor.

Hindistan ve Güney Amerika kökenli amarant bitkisi, emekli sağlık çalışanı Zerrin Canik tarafından Balıkesir'in Balya ilçesinde yetiştiriliyor. Geçen yıl ilk olarak deneme amaçlı ekilen amarant bitkisi, bu yıl 30 dönümlük bir alanda yetiştiriliyor. Amarant bitkisi, hayvan yemi olarak kullanılmasının yanı sıra un ve çay üretimi için de kullanılabiliyor. Ayrıca, vücutta insülin oranını dengelediği biliniyor ve kurak dönemlerde hayvancılığa katkı sağlayabilecek su tasarruflu bir bitki olarak öne çıkıyor.

Zerrin Canik, amarant bitkisinin sulu yem bitkilerine alternatif olarak yetiştirildiğini ve bunun büyük bir avantaj sunduğunu belirtiyor. Bitkinin, gübre, çapa ve fazla su gibi masrafları olmadan yetiştirilebileceğini ifade ediyor. Amarant bitkisinin yaprakları salata veya yemeklerde tüketilebiliyor, çayı içilebiliyor ve şeker hastalığına fayda sağlayabileceği belirtiliyor. Amarant bitkisinin Türkiye'de daha fazla tanıtılması ve kullanılmasını amaçlayan Canik, bu bitkinin gelecekte daha geniş kullanım alanlarına sahip olabileceğine inanıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER