© Baykuş Haber

Amasradaki doğal gaz kazılarında tarihi yapılara rastlandı

BARTIN’IN AMASRA İLÇESİNDE DOĞALGAZ HATTI İÇİN YAPILAN KAZILARDA TARİHİ YAPILARA RASTLANMASI ÜZERİNE ÇALIŞMALARA ARA VERİLDİ. KAZILAR ESNASINDA RASTLANAN TARİHİ YAPININ GEÇMİŞTE KENTİ BESLEYEN SU KANALININ PARÇALARI OLDUĞU DEĞERLENDİRİLİYOR.

Bartın'ın tarihi ve turistik ilçesi Amasra'da devam eden doğal gaz hattı kazı çalışmaları sırasında tarihi yapılar keşfedilince çalışmalara ara verildi. Bu kazılar sırasında keşfedilen tarihi yapının, geçmişte kenti besleyen su kanalının parçaları olduğu düşünülüyor.

Amasra, Roma, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı gibi birçok önemli medeniyete ev sahipliği yapmış bir tarihi geçmişe sahip. Bu nedenle ilçede yapılan doğal gaz çalışmaları dikkatle izleniyor.

Çalışmaların başladığı Mayıs ayında, Roma dönemine ait olduğu düşünülen sütun parçaları bulunmuştu. Bu parçalar Amasra Müzesi Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı ve kazı çalışmaları Kültür Bakanlığı ve Müze Müdürlüğü ekipleri tarafından gözetim altında sürdürüldü.

Ancak Kum Mahallesi Cumhuriyet Caddesi'nde devam eden kazı çalışmalarında tarihi yapılara rastlanması sonucunda doğal gaz çalışmalarına ara verildi. Bulunan tarihi yapıların, geçmişte kenti besleyen su kanalının parçaları olduğu düşünülüyor.

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, doğal gaz çalışmalarının yer altındaki tarihi ve kültürel varlıklara zarar vermemesi için alternatif güzergahların değerlendirildiğini belirtti. Ayrıca, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun alacağı karara göre doğal gaz kazı çalışmalarının farklı güzergahtan devam edeceğini söyledi.

Amasra'da yaşayanlar, tarihi eserlerin kazı sırasında ortaya çıkmasını olumlu bir şekilde karşıladılar ve bu çalışmaların bölgeye katkı sağlayacağını düşündüler.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER