© Baykuş Haber

Amasyada restorasyonu tamamlanan Bayezid Yazma Eser Kütüphanesi açıldı

AMASYA’DAKİ BAYEZİD YAZMA ESER KÜTÜPHANESİ, YAKLAŞIK 1,5 YIL SÜREN RESTORASYONUN ARDINDAN KAPILARINI YENİDEN AÇTI. 11. YÜZYILDAN KALMA OLUP ALTIN VE DEMİR İÇERİKLİ MÜREKKEP KULLANILAN EL YAZMASI KUR’AN-I KERİM’İN DE ARALARINDA OLDUĞU ESERLER YENİDEN SERGİLENMEYE BAŞLADI.

Amasya'daki Bayezid Yazma Eser Kütüphanesi, yaklaşık 1,5 yıl süren restorasyonun ardından yeniden ziyarete açıldı. Kütüphanede sergilenen 11. yüzyıldan kalma el yazması Kur'an-ı Kerim dahil olmak üzere çok sayıda eser, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Sultan II. Bayezid Külliyesi içinde bulunan tarihi kütüphanede, toplam 2 bin 503 yazma eser ve 19 bin 145 matbu eser bulunmaktadır. Bu özel kütüphanenin restorasyon süreci boyunca 11. yüzyıla ait bir Kur'an-ı Kerim de İstanbul'a gönderilerek konservasyon işleminden geçirildi.

Amasya Valisi Mustafa Masatlı, restorasyon sürecinin yaklaşık 1,5 yıl sürdüğünü ve bu süre zarfında gerekli imkanların sağlandığını ifade ederek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ve Türkiye Yazma Eserler Kurumu Yazma Başkanlığı yöneticilerine teşekkür etti.

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Yazma ve Nadir Eserler Dairesi Başkanı Hüseyin Kutan da kütüphanenin zengin koleksiyonu hakkında bilgi vererek, ziyaretçilere 11 ve 12. yüzyıla ait meşrik küfisi hattıyla yazılmış bir mushaf cüzünü görmelerini sağladıklarını belirtti.

Açılış törenine Amasya Belediye Başkanı Bayram Çelik, AK Parti İl Başkanı Ekrem Toto ve diğer yetkililer de katıldı. Ayrıca açılış öncesi külliye bahçesinde vatandaşlara lokma tatlısı dağıtıldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER