© Baykuş Haber

Amerikan Beyaz Kelebeği uyarısı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DEKANI PROF. DR. SEVCAN ÖZTEMİZ, FINDIK ÜRETİCİLERİNE AMERİKAN BEYAZ KELEBEĞİ ZARARLISINA KARŞI MÜCADELE ZAMANININ GELDİĞİNİ VE KRİTİK BU GÜNLERDE SÜREKLİ FINDIK BAHÇELERİNİ KONTROL ETMELERİ GEREKTİĞİNİ ÖNEMLE VURGULADI.

Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, fındık üreticilerine Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısına karşı harekete geçme çağrısı yaparak, fındık bahçelerini düzenli olarak kontrol etmelerini vurguladı.

Öztemiz, bu yılın iklim koşullarının kelebek çıkışlarını geciktirdiğini ve şimdi kelebek uçuşlarının başladığını belirterek, özellikle havaların ısınmasıyla birlikte fındık bahçelerinde kelebeklerin yumurta bırakabileceğini ve bu nedenle yaprakların özellikle uç kısımlarının kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.

Akçakoca gibi sahil bölgelerinde zararlının yumurta bıraktığını ve tırtılların çıkmaya başladığını ifade eden Öztemiz, zararlı ile mücadeleye yumurta kümelerindeki yumurtaların açılmasıyla başlanması gerektiğini belirtti. Haziran ve Ağustos aylarında, larvaların 2. ve 3. gelişme dönemlerinde mücadele yapılması gerektiğini vurguladı.

Ayrıca, zararlı ile temas halinde olan ağaçlardaki larva kümelerinin uzaklaştırılması ve imha edilmesinin de zararlı popülasyonunu azaltmak için önemli olduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. Öztemiz, Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısının doğada birçok doğal düşmanının olduğunu ve bu doğal dengeyi korumak için yanlış uygulamalardan kaçınılması gerektiğini, doğal dengeyi bozmayacak tarım ilaçlarının kullanılması gerektiğini vurguladı.

Ayrıca, arıcılığın yapıldığı bölgelerde ilaçlamaların dikkatli bir şekilde yapılması gerektiğini, doğal dengeyi bozmayan ve insan sağlığına zarar vermeyen ilaçların tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Öztemiz, bu uygulamaların zararlı popülasyonunu azaltmak için önemli olduğunu ve üreticilerin bilgilendirilmesi gerektiğini vurgulayarak mücadele zamanının geldiğini ifade etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER