© Baykuş Haber

Amik Ovasında depremin vurduğu su kuyuları açılıyor

HATAY’IN AMİK OVASI’NDA, DEPREMLER NEDENİYLE HASAR GÖREN BİNİN ÜZERİNDEKİ SU KUYULARININ YERİNE, YENİ SONDAJLAR VURULUYOR.

Hatay'ın Amik Ovası'nda, son dönemde meydana gelen depremler nedeniyle zarar gören binlerce su kuyusunun yerine yeni sondajlar yapılmaya başlandı. 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli depremler, sadece yerleşim yerlerini değil, tarımsal üretimi destekleyen su kuyularını da etkiledi. Türkiye'nin en verimli ovalarından biri olan Amik Ovası'nda, tarımsal sulamada kullanılan binlerce su kuyusu depremde zarar gördü. Bu kuyuların bir kısmı yıkıldı, bir kısmında ise motorlar arızalandı. Bu nedenle çiftçiler, tarım işlerini sürdürebilmek için yeniden kuyu açtırmaya başladılar. Amik Ovası'nda mevcut kuyuların büyük bir kısmının kullanılamaz hale geldiği ve bu nedenle sondajcıların yoğun bir şekilde yeni kuyu açma çalışmaları yaptığı belirtiliyor.

Hatay'da 35 yıldır sondaj işiyle uğraşan Çetin Baş, depremin ardından ailesine destek olmak amacıyla Etiyopya'da yaptığı sondaj işini bırakarak Hatay'a döndüğünü ifade etti. Baş, Amik Ovası'nda binlerce sondaj kuyusu bulunduğunu ve depremin yüzde 80'inin tahrip ettiğini belirterek, bu durumun çiftçilerin geçim kaynaklarına büyük bir darbe vurduğunu söyledi. Hatay'da su ihtiyacının büyük bir kısmının bu sondaj kuyularıyla karşılandığını ve bu kuyuların büyük bir çoğunluğunun kullanılamaz hale geldiğini vurguladı. Çetin Baş, suyun 250 ila 500 metre arasında derinliklerde bulunduğunu ve bir kuyunun açılmasının 5-6 gün sürebileceğini belirtti. Deprem nedeniyle talebin arttığını ve bu nedenle her çiftçiye hızlıca ulaşamadıklarını da dile getirdi. Su kaynaklarına erişimde yaşanan sorunlar nedeniyle çiftçilerin mahsullerinin zarar görmesinden endişeli olduklarını ifade etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER