© Baykuş Haber

Anadolu Üniversitesinden TÜBİTAK BİDEB 2218 Projesi

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ’NÜN “BAZI ŞALKON TÜREVLERİNİN ANTİİNFLAMATUVAR VE ANTİOKSİDAN ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ” BAŞLIKLI PROJE, TÜBİTAK BİDEB 2218-YURT İÇİ DOKTORA SONRASI ARAŞTIRMA BURS PROGRAMI ÇERÇEVESİNDE DESTEKLENMEYE LAYIK GÖRÜLDÜ.

Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nün, "Bazı Şalkon Türevlerinin Antiinflamatuvar ve Antioksidan Özelliklerinin Belirlenmesi" başlıklı projesi, TÜBİTAK BİDEB 2218-Yurt İçi Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı kapsamında maddi destek sağlama hakkı kazandı. Bu proje, Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı öğretim üyesi olan Prof. Dr. Gülşen Akalın Çiftçi'nin danışmanlığını üstlendiği, Dr. İpek Ertorun'un liderliğini üstlendiği bir çalışmayı içermektedir.

Dr. Ertorun, projenin TÜBİTAK BİDEB 2218-Yurt İçi Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı tarafından desteklenmesinin ardından, projenin 1 Ekim 2024 tarihine kadar sürecek olan iki yıllık bir süre boyunca yaklaşık 60 bin TL bütçe ile yürütüleceğini belirtti. Dr. Ertorun, "Bu proje çerçevesinde, belirtilen şalkon türevlerinin in vitro antiinflamatuvar ve antioksidan aktiviteleri test edilecek ve bu çalışmaların sonuçları Ar-Ge çalışmalarına ve ileri araştırmalara katkı sağlamayı amaçlıyoruz" dedi.

Ayrıca, Dr. Ertorun, proje sonucunda bu yeni antiinflamatuvar bileşiklerin tanımlanmasının yanı sıra patentleştirilerek Türk ilaç endüstrisine katkıda bulunmayı ve elde edilen özgün verilerin bu alanda çalışan araştırmacılara ve ilgili literatüre katkı sağlamayı amaçladığını vurguladı.

Dr. İpek Ertorun'un projeye sunduğu destekten dolayı TÜBİTAK'a, Anadolu Üniversitesi ve Eczacılık Fakültesi Biyokimya ve Farmasötik Kimya Anabilim Dalları olarak tüm olanakları sağlayan kuruma, projenin hazırlık aşamasında yardımcı olan danışmanı Prof. Dr. Gülşen Akalın Çiftçi'ye, ve test edilen şalkon türevi maddeleri sentezleyen Prof. Dr. Ahmet Özdemir ile Prof. Dr. Mehlika Dilek Altıntop'a teşekkürlerini iletti.

Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülşen Akalın Çiftçi ise ilaç geliştirmek amacıyla yapılan araştırma projelerinin desteklenmesinin önemine değinerek, "Araştırma sonucunda elde edilen etken madde, biyokimyasal ve farmakolojik aktivite testlerini başarıyla geçmek için uzun ve maliyetli bir süreçtir. Bu nedenle, ilaç Ar-Ge projelerini desteklemek, son derece önemlidir. Doktora sonrası araştırmacılara destek vermek, hem Üniversitemiz hem de şahsım adına büyük bir mutluluktur" şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER