Analiz: Yaşam maliyetleri krizinin ortasında 722 mega şirket, yılda 1 trilyon dolar kar elde etti
Dış haberlerBeril SÖNMEZ, (DHA) ?? Yoksullukla mücadele eden iki kar amacı gütmeyen kuruluşun Forbes 2000 listesine giren mega şirketler üzerinde yaptırdığı analiz çalışmasına göre 722 mega şirket, 2021 ve 2022’de yıllık ortalama 1 trilyon dolar beklenmedik kar elde etti. Milyarlarca insanın salgın, yükselen enerji fiyatları gibi durumlardan dolayı yaşam zorluğu çektiği vurgulanan açıklamada “Aşırı zenginlik ve aşırı yoksulluk 25 yıldır ilk kez aynı anda arttı” denildi.
Oxfam ve ActionAid adlı iki kar amacı gütmeyen kuruluşun yoksullukla mücadele amacıyla gerçekleştirdiği analiz çalışmasına göre, Forbes 2000 listesinde yer alan 722 mega şirket, 2021 ve 2022 yıllarında yıllık ortalama 1 trilyon doların üzerinde beklenmedik kar elde etti. Bu kar miktarının, dünya genelinde milyarlarca insanın salgın ve yükselen enerji fiyatları gibi zorluklarla mücadele ettiği bir dönemde elde edilmesi dikkat çekiyor.
Oxfam tarafından yapılan açıklamada, “Aşırı zenginlik ve aşırı yoksulluk 25 yıldır ilk kez aynı anda arttı” ifadelerine yer verildi. Bu analiz çalışması, Forbes dergisinin dünyanın en büyük halka açık 2 bin şirket listesinde yer alan şirketlerin karlılığını inceleyerek gerçekleştirildi.
Açıklamada ayrıca, enerji sektöründeki 45 şirketin 2021 ve 2022 yıllarında beklenmedik karlar elde ederek yıllık ortalama 237 milyar dolar kazandığına dikkat çekildi. Bu durumun sonucunda 96 enerji milyarderinin toplam servetinin 432 milyar doları aştığı belirtildi.
Analiz çalışmasında, yiyecek ve içecek sektöründeki 18 şirketin de 2021 ve 2022 yıllarında beklenmedik karlardan yılda ortalama yaklaşık 14 milyar dolar kazandığına vurgu yapıldı. Bu miktarın, Doğu Afrika'da hayat kurtaran gıda yardımı sağlamak için gereken 6,4 milyar dolarlık finansman açığını iki katından fazla kapatabileceği belirtildi.
Sonuç olarak, analiz çalışması, dünya genelindeki ekonomik eşitsizliğin arttığını ve aşırı zenginlik ile aşırı yoksulluğun aynı anda yükseldiğini gösteriyor. Bu durum, küresel ölçekte gelir dağılımı eşitsizliği sorununu daha fazla gündeme getiriyor.
İlginizi Çekebilir