© Baykuş Haber

Anız, tarla, bahçe, orman yangınlarına dikkat

SON GÜNLERDE ARTAN HAVA SICAKLIKLARI NEDENİYLE BOŞ ARAZİLERDE ÇIKAN YANGINLARA DİKKAT ÇEKEN UZMANLAR, VATANDAŞLARI ANIZ, TARLA, BAHÇE VE ORMAN YANGINLARINA KARŞI UYARDI

Son günlerde yükselen hava sıcaklıkları, boş arazilerde çıkan yangınları artırıyor. Uzmanlar, anız, tarla, bahçe ve orman yangınlarına karşı vatandaşları uyarıyor. Mangal, sigara, temizlik amacıyla yakılan ateş ve rastgele atılan şişelerin orman yangınlarına yol açabileceğini belirtiyorlar. Sıcak hava nedeniyle kuruyan otlar ve yapraklar, küçük bir kıvılcımın tutuşmasına elverişli hale geliyor. Bu nedenle vatandaşlardan bu duruma dikkatli olmaları isteniyor.

Uzmanlar, "Hava sıcaklıklarının artması ile anız, bahçe, tarla ve orman yangınları riski artmaktadır. Temizlik amacıyla yakılan ateşler doğaya büyük zararlar vermektedir ve kontrol altına alınamadığında büyük yangınlara neden olabilir" diyorlar.

Anız yangınının toprağa ve canlılara zarar verdiğini vurgulayan uzmanlar, organik madde miktarının azaldığını, mikrobiyolojik aktivitenin gerilediğini ve toprak verimliliğinin düştüğünü belirtiyorlar. Ayrıca erozyon riskinin arttığını, biyolojik dengeyi bozduğunu, hava ve çevre kirliliğini artırdığını ve milli servet kaybına neden olduğunu ifade ediyorlar.

Yangınların önlenmesi için vatandaşlara arazilerinde bakım yapmaları, büyümüş otları kesmeleri, bahçe temizliği için ateş yakmamaları, piknik ve gezi alanlarına çöp atmamaları, güneş ışınlarını yansıtıcı malzemeler bırakmamaları ve araçlardan sigara gibi maddeler atmamaları tavsiye ediliyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER