© Baykuş Haber

Anne sütü her yıl yaklaşık 1,5 milyon bebeğim ölümünü önlüyor

PROF. DR. ŞANLIAY ŞAHİN, ANNE SÜTÜNÜN HEM ANNEYE HEMDE BEBEĞE ÇOK FAYDALI OLDUĞUNU BELİRTEREK, "ANNE SÜTÜ HER YIL YAKLAŞIK 1,5 MİLYON BEBEĞİN ÖLÜMÜNÜ ÖNLÜYOR. İLK 6 AY SADECE ANNE SÜTÜNÜ ÖNERİYORUZ. ANNE SÜTÜ İLK 6 AY BEBEĞİM İHTİYACININ YÜZDE 100'ÜNÜ KARŞILIYOR. MAALESEF İLK 6 AYDAN SONRA EMZİRME ORANLARI YÜZDE 6'LARA KADAR DÜŞÜYOR" DEDİ.

Prof. Dr. Şanlıay Şahin, anne sütünün önemini vurgulayarak, "Anne sütü hem annelere hem de bebeklere büyük faydalar sağlar. Her yıl yaklaşık 1,5 milyon bebeğin hayatını kurtarıyor. İlk 6 ay sadece anne sütünün verilmesini öneriyoruz, çünkü anne sütü bu dönemde bebeklerin tüm ihtiyaçlarını karşılar. Ancak maalesef ilk 6 aydan sonra emzirme oranları yüzde 6'ya kadar düşüyor" dedi.

Anne sütünün faydaları hakkında konuşan Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı eğitim görevlisi Prof. Dr. Şanlıay Şahin, anne sütünün saymakla bitmeyen avantajlara sahip olduğunu belirtti. Anne sütünün canlı bir sıvı olduğunu ve birçok olumlu etkisi bulunduğunu ifade eden Şahin, "Anne sütü, her yaşta olumlu etkilerini sürdürür. Her çocuğun doğal hakkıdır ve yaşam şansını artırır. Anne sütü, her yıl yaklaşık 1,5 milyon bebeğin ölümünü engeller. Bu nedenle ciddi tavsiyelerimiz var. İlk 6 ayda sadece anne sütünün verilmesini öneriyoruz. 2 yıla kadar anne sütü ile beslenmeye devam edilmesi gerektiğini öneriyoruz. Ancak Türkiye Nüfus Sağlık Araştırması'na baktığımızda, 6. aydan sonra anne sütü ile beslenme oranlarının ciddi şekilde düştüğünü görüyoruz. Ne yazık ki Türkiye olarak istenilen seviyede değiliz. İlk 6 ayda anne sütü, bebeklerin ihtiyacının yüzde 100'ünü karşılar. Bu dönemde bebeklere su dahi vermenize gerek yoktur. Ek gıdalara geçildikçe, anne sütünün bebeklerin ihtiyacının yüzde 50'sini karşıladığını gözlemliyoruz. 1 yaşından sonra ise anne sütü, bebeklerin beslenme ihtiyacının 3'te 1'ini karşılamaya başlar. Bebekler artık ek gıdalarla beslenmeye başlamış olur" şeklinde konuştu.

Anne sütünün bebekler için olduğu kadar anneler için de birçok fayda sağladığını dile getiren Şanlıay, "Anne sütü, bebeğin büyümesine uygun olarak bileşimini değiştirir. Bu sütün temiz, ideal sıcaklıkta ve bebeğin ihtiyacına uygun olması nedeniyle anne sütünün özel bir özelliği vardır. Ayrıca kolay sindirilir ve biyo-yararlılığı oldukça yüksektir. Hastalıklara karşı koruma sağlar, pişik oluşumunu engeller ve bebeklerin zeka gelişimine katkıda bulunur. Anne sütünün ağrı kesici özelliği de vardır. Anne sütüyle beslenen bebeklerin tat ve kıvamla daha iyi başa çıktığını gözlemliyoruz. Ayrıca anne sütü, reflü ve kabızlık gibi sorunları önler. Kansere karşı koruyucu etkileri de bulunmaktadır. Anne sütünün birçok faydası vardır ve sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağlar. Ancak maalesef 6. aydan sonra emzirme oranları yüzde 6'lara kadar düşmektedir. İdeal seviyede olmadığımızı biliyoruz. Biz, hem bebekler hem de anneler için en iyi seçeneğin anne sütü olduğunu vurguluyoruz" dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER