© Baykuş Haber

Antalyada domates miktarı azaldı, fiyat endeksi arttı

ANTALYA TİCARET BORSASI HAZİRAN AYI HAL ENDEKSİNİ AÇIKLADI. DOMATES MİKTAR ENDEKSİ YILLIK YÜZDE 56.88 AZALIRKEN, FİYAT ENDEKSİ YÜZDE 124.91 ARTTI. SEBZE MİKTAR ENDEKSİ YILLIK YÜZDE 43.56 AZALIRKEN, FİYAT ENDEKSİ İSE YÜZDE 101.49 ARTTI. MEYVE MİKTAR ENDEKSİ YILLIK YÜZDE 58.92 AZALDI, FİYAT ENDEKSİ İSE YÜZDE 118.28 ARTTI.

Antalya Ticaret Borsası, Haziran ayı hal endeksini açıkladı. Bu ayın endeksleri, domates, sebze ve meyve işlem miktarları ile fiyatlarının bir önceki aya göre ve geçen yılın aynı ayına göre değişimini yansıtmaktadır. İşte bu endekslerin önemli bulguları:

Haziran ayı endeksleri, miktar bazında aylık olarak domateste % -51.10, sebzede % -54.85 ve meyvede % -49.69 azalma gösterdi. Yıllık olarak ise domateste % -56.88, sebzede % -43.56 ve meyvede % -58.92 azalış yaşandı. Bu, domates, sebze ve meyve işlem miktarlarının son 8 yılın en büyük düşüşlerini gösterdiği anlamına gelmektedir.

Domates ve sebze için bu endekslerdeki yıllık düşüşler son 8 yılın rekorlarıdır. Bununla birlikte, domates fiyat endeksi yıllık olarak % 124.91 artarak dikkat çekmektedir. Bu yüksek fiyat artışının arkasındaki temel neden, domates miktarındaki büyük azalmadır.

Sebzelerde de benzer bir trend gözlemlenmektedir. Sebze fiyat endeksi yıllık olarak % 101.49 arttı, ancak sebze miktar endeksi % -43.56 azaldı. Yani sebzelerin azalışı fiyat artışının önemli bir etkenidir.

Meyve fiyat endeksi de yıllık olarak % 118.28 artarak rekor seviyede bir artış gösterdi. Ancak, meyve miktar endeksi yıllık % -58.92 azalış gösterdi. Bu, meyve işlem miktarının büyük ölçüde azaldığı ve fiyatların arttığı anlamına gelmektedir.

Haziran ayında miktar ve fiyat endekslerindeki aylık değişimler de önemlidir. Domates için, miktar endeksi son 5 yılın en büyük azalışını gösterirken, fiyat endeksi ortalama üzerinde arttı. Sebzelerde ise miktar endeksi rekor düşüş yaşarken, fiyat endeksi rekor düzeyde arttı. Meyveler için ise aylık değişimler rekor düzeyde düşük azalışları yansıtmaktadır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER