© Baykuş Haber

Antalya’da sivrisineksiz günlere 1 hafta kaldı

Alparslan ÇINAR/ANTALYA, (DHA)-AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çetin, Antalya’da sivrisinek şikayetlerinin iklim değişikliği ve düzensiz yağışlar nedeniyle arttığını belirterek, ”Bu yağışlar, geniş alanlarda su birikmesine neden oldu. Ancak yağışlar sona erdi. 1 hafta içinde sivrisinek sorunu ortadan kalkacak” dedi.

Antalya'da sivrisinek şikayetlerinin artmasının nedeni, iklim değişikliği ve düzensiz yağışlara bağlanıyor. AKDENİZ Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çetin, bu soruna açıklık getirerek, "Bu yağışlar, geniş alanlarda su birikmesine neden oldu. Ancak yağışlar sona erdi. 1 hafta içinde sivrisinek sorunu ortadan kalkacak" dedi.

Türkiye'nin kıyı bölgelerinde sivrisineklerin artış gösterdiğini belirten Prof. Dr. Çetin, düzensiz yağışların sivrisinek mücadelesini zorlaştırdığını açıkladı. Özellikle su biriken alanların, saksı altlıkları, havuzlar ve evcil hayvanların mama ve su kapları gibi yerlerin sivrisinekler için üreme alanları haline geldiğini ifade etti.

Sivrisinekle mücadelenin türünü kontrol altına almaya çalıştıklarını ancak bu durumun bazı zorluklar yarattığını vurgulayan Prof. Dr. Çetin, "Tarım alanlarına, sulak alanlara yakın bölgelerde üreyen sivrisinekler var. Buraları ilaçlayarak, kontrol altında tutmaya çalışıyoruz. Ancak düzensiz yağışlar nedeniyle ilaçladığımız bölgeler yeniden yağmur suları ile doluyor. 65 yıldan beri görülen en yüksek yağışlarla karşı karşıyayız" dedi.

Sıcaklıkların artması, mevsimlerin düzensizleşmesi ve iklim değişikliği nedeniyle yeni sivrisinek türlerinin görülmeye başlandığını belirten Prof. Dr. Çetin, sivrisinekle mücadelede vatandaşların da sorumluluklarının bulunduğuna dikkat çekti. Bu sorunun çözümünde kullanılmayan havuzlar, su biriken alanlar, çiçek saksılarının altında su biriken kaplar, araç lastikleri ve evcil hayvan su ve mama kaplarının düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini ifade etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER