© Baykuş Haber

Ardahanda kaçak arıcılıkla mücadele

ARDAHAN İLİ ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI İLHAN EVLİYAOĞLU, BÖLGEDE KAÇAK ARICILIKLA MÜCADELEYİ ARTIRDIKLARINI İFADE ETTİ.

Ardahan İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, bölgede kaçak arıcılıkla mücadele çabalarını artırdıklarını belirtti. Arıcılık ve bal üretiminde dünyada öne çıkan Türkiye, Kafkas arısı ve balı ile tanınmaktadır. Ardahan ve Artvin gibi bölgeler, nüfus yoğunluğunun düşük olması, tarım ilaçlarının kullanılmaması ve zengin mineral içerikli ürünlerin bulunması gibi özellikleriyle öne çıkar. Kafkas arısının saf kalabilmesi için Kafkas Arısı Üretim, Eğitim ve Gen Merkezi Müdürlüğü tarafından önemli çalışmalar yürütülmektedir.

Başkan Evliyaoğlu, bu amaçla Ardahan ve Artvin illerinin Kafkas arısı ırkının korunduğu "izole bölge" ilan edildiğini ve bu bölgelere diğer illerden arı kolonisi ve ana arı girişlerinin yasaklandığını söyledi. Bu nedenle kaçak arıcılıkla mücadelelerinin her yıl devam ettiğini vurgulayan Evliyaoğlu, şu ana kadar Ardahan'a kaçak arıcı girişi olmadığını, sadece Artvin'e bağlı Şavşat ilçesinde bir kaçak arıcıyla karşılaşıldığını ve ilgili mercilere teslim edildiğini belirtti.

Başkan Evliyaoğlu, 2023 yılında da kaçak arıcılıkla mücadelelerini kararlılıkla sürdüreceklerini ifade ederek, Kafkas arı ırkının korunmasının önemine dikkat çekti. Bu ırkın dünya genelinde sadece dört arı ırkından biri olduğunu ve korunmaması halinde melezleşerek değerini kaybedeceğini söyledi. Melez arılarla kışın büyük kayıplar yaşandığını ve bu nedenle Kafkas arısının saf kalmasının önemli olduğunu vurguladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER