Arılar yenilen bitkisel gıdaların yüzde 30dan sorumlu
ÇevreDÜZCE ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TARAFINDAN “SEMİNER SERİLERİ II” DAHİLİNDE DÜZENLENEN “TÜRKİYE’NİN YABAN ARILARI” ADLI SEMİNER GERÇEKLEŞTİRİLDİ.
DÜZCE(İHA) – Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Gülcü, ülkemizde 2 bin, dünyada ise 20 bin tür arının yaşadığını söyledi.
Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından “Seminer Serileri II” dahilinde düzenlenen “Türkiye’nin Yaban Arıları” adlı seminer gerçekleştirildi.
Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Gülcü konuşmasında; yaban arıları, arıların doğadaki önemi, tozlaşma sağladıkları bitkiler, arıların yaşam şekilleri, sık karşılaşılan arılar ve yaban arıları müzesi gibi konularda bilgiler paylaştı. Bal ve yaban arıları dışında bazı arıya benzeyen sineklerin de halk tarafından arı sanıldığını belirten Barış Gülcü, “Arılar yediğimiz bitkisel gıdaların yüzde 30’unun tozlaşmasından sorumludur. Bu tozlaşmanın yüzde 80’i ise bal arıları tarafından sağlanmaktadır” ifadelerini kullandı.
Ülkemizde iki bin, dünyada ise yirmi bin tür arının yaşadığına işaret eden Gülcü, bal arılarının dışında özellikle seralarda tozlaşmayı sağlamak için Bombus arılarının ticari olarak kullanıldığını belirterek ABD’de ise Osmia cinsi arıların da tozlaşma için kullanıldığını sözlerine ekledi.
Ülkemizde yaban arıları ile ilgili çalışmaların çok az yapıldığını dile getiren Doç. Dr. Barış Gülcü, Düzce ve Bolu’da doğal alanlarında, yeni türlerin keşfine yönelik yaban arısı örnekleri toplamaya devam ettiğini söyledi. Hedefinin, tüm Türkiye’den yaban arısı örnekleri toplayarak bir arı müzesi kurmak ve ülkemiz yaban arısı çeşitliliğini ortaya koymak olduğunu ifade eden Barış Gülcü, katılımcıların sorularını yanıtlayarak sözlerini sonlandırdı.
Program, teşekkür belgesi takdiminin ardından sona erdi.
İlginizi Çekebilir