© Baykuş Haber

Asgari ücret komisyonu ilk toplantısı sona erdi, gözler yapılacak ikinci toplantıda

2023'ün ilk yarısı geride kalırken, milyonlar yeni asgari ücretin belirlenmesini bekliyor. Asgari ücret belirleme komitesinin ilk toplantısı 13 Haziran'da gerçekleşti ve işçi, işveren ve hükümet temsilcileri bir araya geldi. Toplantının ardından TÜRK-İŞ asgari ücret komisyon üyesi Veli Solak, "Yeni toplantı yarın da olabilir, başka bir zamanda olabilir. Bayramdan önce bitmesini bekliyoruz" açıklamasında bulundu.

Toplantının başkanlığını Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl'ın yaptığı toplantıya, işçi tarafını temsilen TÜRK-İŞ heyeti ve işveren tarafını temsilen TİSK heyeti katıldı. Asgari ücret belirleme süreci çerçevesinde yapılacak olan 4 toplantıda işçi tarafı asgari ücret taleplerini iletecek, işveren tarafı ise kendi taleplerini sunacak. Çalışma Bakanlığı da asgari ücret için yürüttüğü çalışmaları komisyona sunacak.

TÜRK-İŞ asgari ücret komisyon üyesi Veli Solak, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, "Bayramdan önce bir an önce bitmesini istiyoruz. Türk-İş olarak talebimiz bir an önce toplantıların sona ermesi. Resmi belgeler istendi, herhangi bir rakam konuşulmadı. Toplantı yarın da olabilir, herhangi bir tarih yok. TÜRK-İŞ olarak talebimiz bir an önce bu toplantının sona ermesi. Ev kiralarına, hayat pahalılığına göre asgari ücretin güncellenmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Asgari ücret komitesinin ikinci toplantısı ne zaman gerçekleşeceği konusunda kesin bir tarih belirlenmemiş olsa da, sürecin bayramdan önce sona erdirilmesi hedefleniyor.

Asgari ücretin belirlenmesinde işçi tarafının talepleri ve ekonomik şartlar, açlık sınırının baz alınmasını savunuyor. İşveren tarafı ise maliyetleri azaltmak için vergilerin düşürülmesi gerektiğini ve zam oranının yabancı para birimlerine değil Türk Lirası'na bağlı olarak belirlenmesi gerektiğini vurguluyor. Hükümet ise yeni asgari ücretin belirlenmesi için saha çalışmaları yaparak verileri komisyonla paylaşmaya devam ediyor.

Asgari ücretin ne kadar olacağına dair kesin bir bilgi henüz yok ancak olası zam oranlarına göre net ve brüt rakamlar şu şekilde hesaplanıyor:

- Yüzde 25 zamda net ücret 10,126 TL, brüt ücret 12,510 TL olur.
- Yüzde 30 zamda net ücret 11,057 TL, brüt ücret 13,010 TL olur.
- Yüzde 35 zamda net ücret 11,483 TL, brüt ücret 13,510 TL olur.
- Yüzde 40 zamda net ücret 11,908 TL, brüt ücret 14,011 TL olur.
- Yüzde 45 zamda net ücret 12,333 TL, brüt ücret 14,503 TL olur.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER