© Baykuş Haber

Aşırı terleme sorunu olanlara: Terleme botoksu

YAZ AYLARIYLA AŞIRI TERLEME ŞİKÂYETLERİNDE ARTIŞ GÖRÜLÜYOR. HİPERHİDROZ DENİLEN BU DURUM; ÖZELLİKLE KOLTUK ALTI, AVUÇ İÇİ VE AYAK TABANI GİBİ BÖLGELERDE AŞIRI TERLEME YAŞAYAN KİŞİLERİN GÜNLÜK YAŞAMLARINI OLUMSUZ ETKİLİYOR. ANTİPERSPİRANTLAR VE İLAÇ TEDAVİSİNDEN YANIT ALAMAYAN KİŞİLERE TERLEME BOTOKSU UYGULANABİLDİĞİNİ SÖYLEYEN UZM. DR. BARAN CAYHAN, “BOTULİNUM TOKSİNİ (BOTOKS), TER BEZLERİNE SİNİR UYARILARININ İLETİMİNİ ENGELLEYEREK TER ÜRETİMİNİ AZALTIR. ETKİSİ GENELLİKLE 4-6 AY SÜRER” DEDİ.

Yaz aylarıyla aşırı terleme şikÂyetlerinde artış görülüyor. Hiperhidroz denilen bu durum; özellikle koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanı gibi bölgelerde aşırı terleme yaşayan kişilerin günlük yaşamlarını olumsuz etkiliyor. Antiperspirantlar ve ilaç tedavisinden yanıt alamayan kişilere terleme botoksu uygulanabildiğini söyleyen Uzm. Dr. Baran Cayhan, “Botulinum toksini (botoks), ter bezlerine sinir uyarılarının iletimini engelleyerek ter üretimini azaltır. Etkisi genellikle 4-6 ay sürer” dedi.


Yüksek hava sıcaklıkları, terleme problemine çözüm arayışlarını da beraberinde getiriyor. Yazın artan terlemeyi kontrol altına almak için başvurulan yöntemlerden birinin de botoks tedavisi olduğunu söyleyen Medicana Kadıköy Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Baran Cayhan, “Botoks olarak bilinen Botulinum toksini; özellikle avuç içi, ayak tabanı ve koltuk altı bölgelerinde aşırı terleme yaşayan kişilere uygulanabilir” dedi.


Uzm. Dr. Baran Cayhan, terleme botoksu hakkında şu bilgileri verdi:


“Terleme botoksu, aşırı terleme sorunuyla başa çıkmak için kullanılan etkili bir tedavi yöntemidir. Botulinum toksini enjeksiyonu ile, ter bezlerine sinir uyarılarının iletimi engellenerek ter üretimi azaltılır. Bu tedavi, genellikle lokal anestezi altında uygulanır ve işlem süresi oldukça kısadır.”



Herkese uygun mu


Terleme botoksunun, aşırı terleme sorunu yaşayan herkes için uygun olabileceğini belirten Uzm. Dr. Baran Cayhan, “Hiperhidroz olarak da bilinen aşırı terleme durumu, sosyal ve fiziksel açıdan rahatsız edici olabilir. Terleme botoksu, geleneksel tedavi yöntemleriyle (antiperspirantlar, oral ilaçlar) yeterli sonuç alamayan kişilere etkili bir çözüm sunabilir. Özellikle koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanı gibi bölgelerde aşırı terleme yaşayan kişiler bu tedaviye başvurabilir” şeklinde konuştu.


Ter bezlerine giden sinir sinyallerini bloke ederek ter üretimini azaltan terleme botoksu ile sosyal ortamlarda daha rahat hareket imkânı sağlanırken giysilerde ter lekesi oluşumunun ve terleme nedeniyle oluşabilecek cilt problemlerinin de önüne geçilebiliyor.


Düzenli uygulandığında etki süresi uzayabilir


“Tedavi sonrasında terleme miktarında belirgin bir azalma gözlenir, bu da kişinin yaşam kalitesini artırır” diyen Uzm. Dr. Baran Cayhan, şöyle devam etti:


“Terleme botoksunun etkisi, genellikle 4-6 ay arasında sürer. Bu sürenin sonunda tedavi tekrarlanabilir. Düzenli uygulamalarla birlikte, tedavinin etki süresi uzayabilir ve kişi daha uzun süre boyunca terleme sorunundan kurtulmuş olur.”


Uzm. Dr. Baran Cayhan, terleme botoksunun zararlı olup olmadığı yönündeki sorulara ise şöyle yanıt verdi:


“Terleme botoksu, genellikle güvenli bir prosedür olarak kabul edilir. Ancak her tıbbi işlemde olduğu gibi, bazı yan etkiler ve riskler taşır. Uygulama bölgesinde geçici olarak morarma, şişlik veya hassasiyet görülebilir. Nadiren de olsa botoksun etki alanı dışındaki kaslara yayılması sonucu kas zayıflığı gibi istenmeyen durumlar oluşabilir. Bu nedenle, tedavi mutlaka uzman bir doktor tarafından yapılmalıdır.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER