© Baykuş Haber

ASO Başkanı Ardıç: “Belirsizlik ve risk algısının yüksek olduğu bir dönemde pozitif bir büyüme performansı ortaya koymamız önemli”

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, 2023 yılının birinci çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirerek, bu dönemde ortaya konulan olumlu büyüme performansının, küresel resesyon beklentilerinin arttığı bir dönemde ve içeride deprem ve seçim gibi risklerin bulunduğu bir dönemde oldukça önemli olduğunu ifade etti.

Ardıç, birinci çeyrekte enflasyonun etkisiyle tüketim odaklı bir büyüme yaşandığını belirterek, tarım ve sanayi sektörleri dışında diğer ana sektörlerin büyümeye olumlu katkı sağladığını vurguladı. Ancak, kredi erişiminde yaşanan sıkıntılar, tedarik zincirindeki aksaklıklar, artan lojistik maliyetler, ham madde tedarikindeki sorunlar ve üretimle ilgili zorlukların sanayi üretimini olumsuz etkilediğini sözlerine ekledi.

Ardıç, net dış talep katkısının büyümeyi aşağıya çektiğini, ancak iç talepteki artışın büyümeyi desteklediğini ifade etti. İhracattaki ivmenin azalırken ithalatın hızla arttığını belirten Ardıç, üretim yapısının değiştirilerek rekabetçi olduğumuz alanlarda üretime odaklanmanın daha faydalı olacağına dikkat çekti.

Son olarak, belirsizlik ve risklerin yüksek olduğu bir dönemde olumlu bir büyüme performansı sergilemenin önemine vurgu yaptı ve büyümenin sürdürülebilir olması için üretim odaklı, yüksek katma değer sağlayan ve ithalata bağımlı olmayan bir üretim modeline geçişin gerekliliğini dile getirdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER