© Baykuş Haber

Assosta 2 bin 300 yıllık izler bulundu

ASSOS ANTİK KENTİ’NDEKİ GEÇ ROMA DÖNEMİ'NE AİT ÇÖPLÜKTE BULUNAN BULUNTULAR, 2 BİN 300 YIL ÖNCEKİ YAŞAM İZLERİNE IŞIK TUTACAK

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesindeki Assos Ören Yeri'nde gerçekleştirilen kazılarda, MÖ 3. yüzyıla tarihlenen buluntular, antik dönemdeki yaşamı aydınlatmak için önemli bilgiler sunuyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Arslan liderliğindeki 25 kişilik ekip, Assos Ören Yeri'nde kazı çalışmalarını sürdürüyor. Bu kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu, İÇDAŞ ve Çanakkale Valiliği tarafından destekleniyor ve çeşitli üniversitelerden akademisyenler ve öğrencilerle gerçekleştiriliyor.

Kazılarda, Assos'ta gündelik hayatta kullanılan seramik kaplar, aydınlatma amaçlı kullanılan lambalar (kandiller), pişmiş topraktan yapılmış küçük heykelcikler (terracottalar) ve daha birçok buluntu ele geçirildi. Bu eserler, MÖ 3. yüzyıla ait oldukları düşünülen çöplük alandaki buluntular aracılığıyla, Assos'taki günlük yaşam hakkında önemli bilgiler sunuyor.

Assos Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, "Bu parçaların tarihleri, bazı terracottaların milattan önce 2. yüzyıla kadar gittiğini gösteriyor, ancak çöplüğün ağırlıklı olarak milattan sonra 3 ve 4. yüzyıla ait olduğunu söyleyebiliriz. Bu buluntular, Assos'taki geç Roma Dönemi yaşamını anlamamıza yardımcı olacak" dedi.

Assos Ören Yeri, özellikle Aristoteles ve Platon gibi ünlü filozofların öğrencilerinin eğitim gördüğü Yunan şehir devletlerinin iyi korunmuş örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Kazılar, antik döneme ait önemli tarihi ve kültürel bilgilerin gün yüzüne çıkarılmasına katkı sağlıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER