Ayasofya-i Kebir Camii Şerifine Ramazan mahyası asıldı
GenelON BİR AYIN SULTANI RAMAZAN'A GÜNLER KALA 450 YILLIK OSMANLI GELENEĞİ MAHYALAR, TARİHİ CAMİLERİ SÜSLEMEYE BAŞLADI. İBADETE 86 YIL SONRA AÇILAN AYASOFYA-İ KEBİR CAMİİ ŞERİFİ'NE, 'LA İLAHE İLLALLAH' YAZILI MAHYA ASILDI. O ANLAR DRONLA GÖRÜNTÜLENDİ.
On bir ayın sultanı Ramazan’a günler kala 450 yıllık Osmanlı geleneği mahyalar, tarihi camileri süslemeye başladı. İbadete 86 yıl sonra açılan Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’ne, ’La İlahe İllallah’ yazılı mahya asıldı. O anlar dronla görüntülendi.
On bir ayın sultanı Ramazan’a günler kala 450 yıllık Osmanlı geleneği mahyalar tarihi camileri süslemeye devam ediyor. İbadete 86 yıl sonra 24 Temmuz 2020 tarihinde yeniden açılan Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nin minarelerine yıllar sonra ilk kez mahya asılmıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü koordinesinde, Türkiye’nin son mahya ustası Kahraman Yıldız ve ekibi tarafından mahya hazırlandı. Usta ve ekibi mahyayı asmak için önce minareye çıktı. Daha sonra mahya, saatler süren çalışmayla Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nin iki minaresi arasına yerleştirildi. Ramazan ayının öncesinde tarihi camiye, ’La İlahe İllallah’ yazılı mahya asıldı. Asılan mahya Ramazan ayı boyunca değiştirilmeden aynı şekilde kalacak.
"Osmanlı İmparatorluğu’nda padişahların camilerini süslemek için talimatlandırdığı bir sanat"
Mahya asılma geleneği hakkında bilgi veren Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Müdür Yardımcı Levent Çetin, "Mahya hazırlıklarımız bütün yıl boyunca devam ediyor. Yılın 11 ayı ustamız atölyede mahyaların bakımlarını, onarımlarını ve tamirlerini yapıyor. Daha sonra da Ramazan ayına yaklaştığımız bu tarihlerde de camilerimizde yerinde asma işlemlerimizi yapıyoruz. 7 selatin camiinin 5 tanesinde, 5 farklı yazı Ramazan ayı boyunca dönecek. Sultanahmet Camii ve Ayasofya Camii’nde mahya sabit olarak kalacak. Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak her Ramazan olduğu gibi bu Ramazan’da da 7 selatin camiinin minareleri arasına mahya asacağız. Bu konunun Türkiye’de yaşayan tek örneği olan Kahraman ustayla beraber Ramazan ayı boyunca her camide 5 farklı metin olacak şekilde mahyalarımızı asacağız. Bu gelenek 1500’lü yılların sonlarına doğru Osmanlı İmparatorluğu döneminde padişahların, camilerini süslemek için talimatlandırdığı bir sanat" ifadelerini kullandı.
"Ayasofya Camii’ne ’La İlahe İllallah’ ve Sultanahmet Camii’ne de ’Muhammedun Resulullah’ mahyalarını asacağız"
Yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren mahya ustası Kahraman Yıldız, "Ayasofya Camii’ne biz evvelki sene ilk defa mahya astık. Kadir gecesinde ’La İlahe İllallah’ mahyası asmıştık. Bu mahya çok beğeniliyordu. Çok uzun süre, geceleri yaktılar. Bu sene de Ramazan geliyor. Allah izin verirse bir hafta sonra Ramazan olacak. Ayasofya Camii’ne yine ’La İlahe İllallah’ ve Sultanahmet Camii’ne de ’Muhammedun Resulullah’ mahyalarını asacağız. Bu mahyalar bir ay boyunca kalacaklar. Diğer 5 camimizde bulunan yazılarımız farklı olarak 5 yazı yazacağız. Bir ay boyunca Sultanahmet Camii ve Ayasofya Camii değişmeyecek. Bu senenin Ramazan ayının teması, ’Ramazan ve ahiret bilinci’ olarak geçiyor. Diyanet İşleri Başkanlığının belirlediği bir temadır. Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü tarafından uzun yıllardır mahya yapılmaktadır. Hala Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından sanatımızı devam ettirmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir