© Baykuş Haber

Aydın Ovasında çilek üretim alanları her geçen gün artıyor

AYDIN OVASI’NDA ÇİLEK ÜRETİM ALANLARI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Aydın, Türkiye'deki çilek üretiminin büyük bir kısmını gerçekleştiren iller arasında öne çıkıyor. Her geçen yıl artan çilek seraları, hem çilek üreticilerini hem de tarım sektöründe çalışanları sevindiriyor. Bu yükselen çilek üretimi, Aydın Ovası'nın önemli bir bölümünün çilek seralarıyla kaplanmasına neden oluyor.

Aydın, incir, zeytin, kestane ve narenciye gibi tarım ürünlerinin yanı sıra çilek üretiminde de önemli bir rol oynuyor. Geçtiğimiz yıl, Türkiye'den 43 farklı ülkeye 42 bin ton çilek ihracatı gerçekleşti ve bu ihracatın değeri 46 milyon doları buldu. Çilek üretimi ve ihracatı her geçen gün artmaya devam ediyor. Aydın'da çilek, hem taze olarak hem de dondurulmuş ve kurutulmuş olarak ihraç ediliyor. Bu meyve, Aydın'da yaşayan çiftçilerin önemli bir gelir kaynağı haline geldiği gibi tarım sektöründe çalışanlar için de istihdam sağlıyor.

Verilere göre, Aydın Türkiye'nin çilek üretiminin yüzde 25'ini karşılıyor. Sultanhisar, Yenipazar ve Nazilli'den sonra Aydın Efeler ilçesinde Menderes Ovası'nın önemli bir bölümü çilek üretimine ayrılmış durumda. Aydın Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, geçtiğimiz yıl Türkiye genelinde 19 bin hektar alanda 670 bin ton çilek üretimi gerçekleştiğini, bunun 1638 hektar alanda 66 bin tonluk kısmının Aydın'da gerçekleştiğini belirtiyorlar. Aydın'da çilek üretimi alanlarının her geçen gün genişlediği gözlemleniyor.

Aydın Ovası, kuşbakışı görüntülendiğinde önemli bir bölümünün çilek seralarıyla kaplı olduğu görülüyor. Aydın'da yetiştirilen çileklerin başta Rusya, Romanya, Sırbistan, Polonya ve Belarus olmak üzere dünyanın farklı ülkelerine ihraç edildiği biliniyor. Çilek üretimi, Aydın ekonomisine katkı sağlarken dünya çapında lezzetiyle tanınan bu meyvenin Aydın'daki üretimi ve ticareti her geçen yıl artış gösteriyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER