© Baykuş Haber

Badem üreticileri fiyat açıklaması bekliyor

BADEM ÜRETİCİLERİ FİYAT AÇIKLAMASI BEKLİYOR

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde Badem Birliği Başkanı olan Mehmet Sena Yıldırım, badem fiyatlarının hala belirlenmemesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Badem üretiminin bölgede son 13 yılda hızla arttığını ve şu anda 100 bin dekarın üzerinde bir alana ulaştığını ifade eden Yıldırım, badem hasadının birçok bölgede tamamlandığını ancak hala fiyatların açıklanmamış olmasının çiftçileri mağdur ettiğini dile getirdi.

Yüksek girdi maliyetleriyle üretilen bademin, ithalat vergilerinin düşürülmesi nedeniyle çiftçilerin zor durumda kaldığını vurgulayan Başkan Yıldırım, Tarım Kredi Kooperatifi Birlik A.Ş.'nin badem fiyatlarını açıklamamasını anlamakta güçlük çektiklerini ifade etti. Badem hasadının başlamasıyla birlikte fiyatların açıklanması gerektiğini ve bu fiyatların çiftçileri memnun edecek düzeyde olması gerektiğini belirtti.

Ayrıca, Başkan Yıldırım, badem üretiminin büyümesiyle gümrük ithalat vergilerinin neden düşürüldüğünü sorgulayarak, 2007'de yüzde 66 olan gümrük vergilerinin zamanla yüzde 15'e kadar düşürüldüğünü ve bunun çiftçilerin anlamakta zorlandığı bir durum olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin kabuklu badem üretiminin artmasıyla ithalat vergilerinin neden azaltıldığını sorguladı ve bu konuda yetkililerden açıklama beklediklerini ifade etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER