© Baykuş Haber

Bafra Ovasında çeltik tohumları toprakla buluşuyor

MUHTAR TURAN TÜRK'ÜN ARAZİSİNDE “ÇELTİK TOHUM DAĞITIM VE ÇELTİK EKİM TÖRENİ” YAPILDI

Karadeniz'e dökülen Kızılırmak Nehri'nin taşıdığı alüvyonlarla oluşan Bafra Ovası'nda bu yıl çeltik ekim alanının 150 bin dekarı aşması bekleniyor. Balıklar Mahallesi'nde gerçekleşen "Çeltik Tohum Dağıtım ve Çeltik Ekim Töreni," Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında Muhtar Turan Türk'ün arazisinde gerçekleşti. Törende çeltik alanında ekim yapan protokol üyeleri, dronlarla çeltik tohumlarını saçtılar.

Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Bafra Ovası'nın 350 bin dekarlık bir alana sahip olduğunu ve yaklaşık olarak 2002 yılında 127 bin dekarlık bir alanda çeltik ekimi yapıldığını belirtti. 2023 yılında ise şu ana kadar 110 bin dekarlık kayıtlı üye bulunduğunu ifade eden Tosuner, hava şartlarına bağlı olarak bu rakamın 140 bin dekarı geçebileceğini umduklarını söyledi. Ayrıca, hava koşullarının olumlu seyretmesi durumunda bu rakamın geçen yıla göre 10-15 bin dekar daha artabileceğini dile getirdi.

Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, tarımın gıda tedarikinin sağlandığı önemli bir alan haline geldiğini vurgulayarak, tarımda teknolojik gelişmelerin önemine dikkat çekti. Ayrıca, tarımın gıda arz güvenliği açısından savunma hattının ön cephesi haline geldiğini belirtti.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, bu yıl yağışların geçmiş yıllara göre daha erken geldiğini, bu nedenle çeltik ekiminin de 10-15 gün öne çekildiğini söyledi. 2022 yılında Samsun genelinde 188 bin dekar alanda 142 bin ton rekolte elde edildiğini belirten Sağlam, bu yıl 205 bin ile 215 bin dekar arasında bir rekolte beklediklerini ifade etti. Bafra ilçesindeki çeltik ekimi ile ilgili olarak ise geçen yıl 125 bin dekar alanda ekim yapıldığını, bu yıl ise 140 ila 145 bin dekar arasında bir ekim beklediklerini dile getirdi.

Törene katılan protokol üyeleri arasında Vali Yardımcısı Mahmut Halal, AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Belediye Başkanı Hamit Kılıç ve İlçe Emniyet Müdürü Öner Bahçekapı gibi isimler bulunuyordu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER