© Baykuş Haber

‘Bağımlılık, tedavisi olan bir hastalıktır

VM MEDİCAL PARK SAMSUN HASTANESİ PSİKİYATRİ KLİNİĞİ’NDEN UZM. DR. BURÇİN NURİ AKAL, “UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE GÜNÜ” DOLAYISIYLA BİLGİLENDİRMEDE BULUNDU.

Bağımlılık üzerine konuşan Psikiyatri Uzmanı Dr. Burçin Nuri Akal, bağımlılığın iradeyle çözülemeyecek bir hastalık olduğunu vurgulayarak, düzenli ve sabırla tedavi edilebileceğini belirtti. Bağımlılığın beynin kontrol ve ödül mekanizmasının düzensiz çalışması sonucu ortaya çıktığını açıklayan Dr. Akal, hastalığın gelişimini şu şekilde açıkladı:

"Kişi kendini kontrol edebileceğini düşünerek ilk içki ya da madde denemesini kendi iradesi ile yapar. Zamanla gerçek hayatta bulmakta zorlandığı haz ve mutluluğu bu geçici, kimyasal dünyada bulduğunu düşünür. Hatta kaygı ve acılardan kaçış için de bu yöntemi seçmeye başlar. Kullanılan maddenin etkisi sonucunda beynin ödül mekanizması gittikçe aktive olmaya, kontrol mekanizması ise bozulmaya başlar. Kişi daha fazla alkol ya da madde kullanmaya başlar. Tolerans gelişir, yani eski dozlar ödül merkezini uyarmak için yeterli olmamaya başlar, kişi gittikçe dozu artırır. Bir süre sonra ailevi, mesleki ya da sosyal ilişkilerde bozulmalar başlar, ancak kişi ısrarcı bir şekilde alkol ya da madde kullanmaya devam eder."

Dr. Akal, son dönemlerde davranışsal bağımlılıkların da öne çıktığını ve dijital oyun, sosyal medya, kumar, egzersiz gibi bağımlılıkların da uyuşturucu maddenin etkilerine benzer şekilde bağımlılık oluşturabildiğini belirtti. Bağımlılık tedavisinde kişiye özel ilaç ve psikoterapi uygulandığını ifade eden Dr. Akal, tedavinin düzenli ve sabırla sürdürüldüğünde başarılı sonuçlar verdiğini açıkladı. Ayrıca, son dönemlerde uyuşturucu madde bağımlılığının tedavisinde kullanılan depo iğnelerin de etkili bir yöntem olduğunu belirtti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER