© Baykuş Haber

Bakan Bolat: Günde 1 milyar dolar ihracat yapıyoruz

Mikail BIYIKLI- Özkan ÖZGER/İSTANBUL,(DHA)-İSTANBUL Fuar Merkezi’nde düzenlenen ‘Texhibition İstanbul Kumaş Ve Tekstil Aksesuarları Fuarı’nda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ”Son 20 yılda yüzde 5,5 ortalama reel büyüme sağlayan bir ülke olarak milli gelirimizin 214 milyar dolardan 906 milyar dolara çıkması, ihracatımızın 36 milyar dolardan 254 milyar dolara çıkması... işte bu sektörlerimizin ihracattaki başarısı ile mümkün olmuştur. Hatırlıyorum 1973’te ilk defa yılda bir milyar dolar ihracatı yakalayınca bayram etmiştik. Daha sonra 1987 yılında ayda bir milyar dolar ihracatı yakaladığımızda yine bayram etmiştik. Arkadaşlar şimdi günde bir milyar dolar ihracat yapıyoruz. Bazen biraz altı, biraz yukarısı ama ayda ortalama 20 ile 22,5-23 milyar dolar arasında ihracat yapan bir ülke konumuna geldik” dedi.

İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen 'Texhibition İstanbul Kumaş Ve Tekstil Aksesuarları Fuarı'nda Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'nin son 20 yılda milli gelirini 214 milyar dolardan 906 milyar dolara yükselterek, ihracatını 36 milyar dolardan 254 milyar dolara çıkardığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin günlük ortalama bir milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ve bu başarının tekstil ve diğer sektörlerin katkılarıyla elde edildiğini vurguladı. Bolat, Türkiye'nin ekonomik büyüme performansının, istihdam sağlama ve işsizlik oranlarını düşürme açısından olumlu olduğunu da ifade etti.

Bakan Bolat, ayrıca Orta Vadeli Program'ın açıklanmasını ve Türkiye'nin ekonomik büyüme hedeflerini paylaşarak, Türkiye'nin pandemi döneminde istikrarlı bir şekilde büyüdüğünü ve 4 milyon vatandaşa istihdam sağlandığını belirtti. Sanayi üretimindeki artışa da değinen Bolat, Temmuz ayında yüzde 7.4'lük bir artışın yaşandığını ve işsizlik oranının yüzde 0.2 azaldığını söyledi. Ayrıca, ihracattaki başarıları da vurgulayarak, Temmuz ve Ağustos aylarında Türkiye'nin cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamlarına ulaşıldığını kaydetti.

Son olarak, ihracatçılara yönelik finansman desteklerine de değinen Bakan Bolat, Eximbank'ın sermayesini yüzde 40 arttırdıklarını ve günlük reeskont kredi limitini 1.5 milyar dolardan 3 milyar 50 milyon dolara çıkardıklarını açıkladı.

Ticaret Bakanı Bolat'ın konuşmasının ardından fuar alanındaki stantları ziyaret ettiği ve hatıra fotoğrafı çektirdiği belirtildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER