© Baykuş Haber

Bakan Fidan: Birleşik Krallık ile önemli iki Avrupa aktörüyüz

Doğa Başak ÖZTÜRK/ ANKARA, (DHA)- DIŞİŞLERİ Bakanı Hakan Fidan, Türkiye ve Birleşik Krallık’ın Avrupa’nın iki ucunda iki önemli müttefik ülke olduğunu belirterek, ”Avrupa Birliği’nin dışında yer alan, küresel etki yapabilen iki önemli Avrupa aktörüyüz. Birleşik Krallık, ihracatımızda 4’üncü sırada yer alan önemli bir ticaret ortağımız. Geçtiğimiz yıl 20 milyar dolar ticaret hacmi hedefimize ulaştık” dedi.

Doğa Başak ÖZTÜRK/ ANKARA, (DHA)- DIŞİŞLERİ Bakanı Hakan Fidan, Türkiye ve Birleşik Krallık, Avrupa'nın iki önemli müttefik ülkesi olarak pozisyonlarını sürdürdüklerini vurgulayarak, "Avrupa Birliği sınırları dışında, küresel etkiler yaratabilen iki büyük Avrupa aktörüyüz. Birleşik Krallık, ülkemiz için önemli bir ticaret ortağı konumunda, 2022'de 20 milyar dolarlık bir ticaret hacmi hedefine ulaştık" dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı James Cleverly ile bakanlıkta bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Fidan, iki ülke arasındaki önemli meselelere dikkat çekti. İşte özgünleştirilmiş hali:

Ankara'nın zirvesinde bulunan DIŞİŞLERİ Bakanı Hakan Fidan, Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki ilişkilerin önemine vurgu yaparak, "Türkiye ve Birleşik Krallık, Avrupa'nın iki farklı ucunda bulunan, küresel arenada etkili birer Avrupa aktörüdür. Ayrıca NATO'da kilit müttefikleriz ve tarihsel bağlarımızın yanı sıra stratejik ortaklık da inşa ediyoruz. İkili ilişkilerimiz, 2007 yılından bu yana devam ediyor ve giderek daha fazla derinleşiyor" dedi.

Fidan, Tatlı Dil Forumu'nun 8. toplantısının Türkiye'de yapılmasını dile getirirken, Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak'ı ülkede ağırlamak istediklerini belirtti.

İki ülkenin ekonomik ilişkilerine de değinen Fidan, Birleşik Krallık'ın Türkiye'nin önemli bir ticaret ortağı olduğunu ifade etti. İkili ticaret hacminin 20 milyar dolarlık hedefe ulaştığını ve serbest ticaret anlaşmasının kapsamını genişletme hazırlıklarının tamamlandığını söyledi.

Turizm alanında da işbirliğine vurgu yapan Fidan, Birleşik Krallık'ın Türkiye'ye en çok turist gönderen ülkelerden biri olduğunu ve savunma sanayinin de önemli bir işbirliği alanı olduğunu belirtti.

Ayrıca, terörle mücadele ve göç konularında da işbirliğini geliştirmeyi amaçladıklarını belirtti. Sudan'daki insani yardımlar ve çözüm arayışlarına da değinen Fidan, Birleşik Krallık ile Kıbrıs meselesi, Ukrayna'daki savaş ve Suriye gibi bölgesel ve uluslararası konuları ele aldıklarını söyledi. Karadeniz Tahıl Girişimi'nin canlandırılmasına yönelik çabaları desteklediklerini belirtti.

Bakan Cleverly ise Türkiye'nin Birleşik Krallık için vazgeçilmez bir ortak olduğunu ifade ederek, ikili ilişkilerin giderek yakınlaştığını ve bu yıl 4 milyondan fazla İngiliz vatandaşının Türkiye'yi ziyaret etmesinin beklendiğini söyledi. İki ülke arasındaki ticaretin arttığını ve serbest ticaret anlaşmasının genişletilmesi çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Dijital ticaret ve ekonomi alanlarında işbirliğini geliştirmeyi amaçladıklarını vurguladı.

Türkiye'nin NATO'daki rolünü ve İsveç'in NATO'ya katılımını da ele aldıklarını belirten Cleverly, Türkiye'nin aşırıcılık ve terörle mücadele konularındaki endişelerini de dikkate aldıklarını söyledi. İki ülkenin NATO'da müttefik olduklarını ve birlikte çalıştıklarını belirtti.

Son olarak, Birleşik Krallık'ın Türkiye'deki önemli meselelere ilgi göstermeye devam edeceğini ve işbirliğini sürdüreceklerini ifade etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER