© Baykuş Haber

Bakırcılık Erzincanda yaşatılmaya çalışılıyor

ERZİNCAN’DA BAKIR USTALARI, HEDİYELİK EŞYA VE GÜNLÜK MUTFAK GEREÇLERİ KULLANIMLARIYLA KAYBOLMAYA YÜZ TUTMUŞ BAKIRCILIĞI YAŞATMAYA ÇABA GÖSTERİYORLAR

Erzincan'da geleneksel bakırcılık mesleği, sağlığa olan olumlu etkileri nedeniyle tekrar ilgi görmeye başlıyor. Bakır mutfak eşyaları, yıllar içinde unutulmaya yüz tutan bir el sanatı olarak kabul edilmişti, ancak şimdi tekrar popülerlik kazanıyor.

Erzincan'daki bakır atölyeleri, sağlık bilincinin artmasıyla birlikte bakır ürünlerine olan talebin arttığını bildiriyor. Bakır, binlerce yıllık tarihinde Erzincan için önemli bir yer işgal ediyor ve bu ürünler sağlık açısından tercih ediliyor.

Recep Karakaş adlı bakırcı, bakırın fiyatının son zamanlarda hızla yükseldiğini, özellikle pandemi başlarında kilogramının 45 TL iken şimdi 302 TL olduğunu belirtiyor. Karakaş, 13 yaşında başladığı bakırcılık mesleğini 40 yıldır sürdürdüğünü ifade ediyor ve bakıra olan talebin azaldığını ve nitelikli eleman bulmanın zorlaştığını dile getiriyor.

Bakır mutfak araç gereçlerinin daha sağlıklı olduğunu vurgulayan Karakaş, bakırın çaydanlık ve semaver gibi eşyalarının sıcak suyu hızla ısıttığını ve uzun süre sıcak tuttuğunu, ayrıca çayın bu eşyalarda daha lezzetli olduğunu söylüyor. Bakır sürahilerin ise soğuk suyun ısınmasını engellediğini ve su içindeki bakterileri öldürdüğünü ekliyor.

Her evde sağlıklı bir yaşam için bakır ürünlerinin bulunması gerektiğini belirten Karakaş, bakır ürünlerinin yapımının oldukça zor olduğunu ve her aşamasının atölyede titizlikle gerçekleştirildiğini açıklıyor.

Üniversite öğrencisi Batuhan Karakaş da yaz aylarında babasına yardımcı olduğunu ve bu mesleği babasından öğrendiğini ifade ediyor. Bakırcılık mesleğinde eleman bulmanın zor olduğunu da vurguluyor.

Erzincan'daki bakır esnaflarından Necmi Taş, bakır fiyatlarının artışının döviz ve akaryakıtı geçtiğini belirtiyor. Bu artışlarla başa çıkmakta zorlandıklarını dile getiriyor ve yaz aylarında gelen gurbetçilerin işlerine canlılık getirdiğini söylüyor. Ancak bakırın fiyatının sürekli değişkenlik gösterdiğine dikkat çekiyor.

Erzincan'da bakırcılık mesleği, hem geleneksel el sanatlarını yaşatma amacı güden ustalar hem de sağlık bilincinin artması nedeniyle yeniden ilgi görmeye başlıyor. Bu geleneksel meslek, sağlık ve estetik açıdan önemli avantajlar sunarak modern yaşam tarzına uyum sağlıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER