© Baykuş Haber

Bal ihracat şampiyonu hedef büyüttü

Ankara’nın son 4 yılda yüzde 15 büyüdüğünü belirten Türkiye Gıda Üreticileri ve Gıda İhracatçıları Birliği (TÜGİK BİR) Başkanı Mehmet Deşer, “Tüketicinin yeme alışkanlıklarında büyük değişimler olmuştur. Benim için balı çikolata denilen çorbaya göre sevmem. Her şeye rağmen bal sektörü 2014 yılı sonunda 33.3 milyon dolar olarak gerçekleştirilen 2 milyon 423 bin tona yükseldi. Tam 170 bin tonu ithal etmiştir" dedi.

TÜGİK BİR Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Bican Satılmış ise, 10 yıllık TÜGİK BİR olarak hayata geçirdikleri POYREK Projesi ile bal sektöründe tarımsal potansiyele müdahale ederek bal irili ufaklı tüm üreticilere ciddi bir yardımda bulunulduğunu kaydetti.

Satılmış, “POYREK’e 8 ayrı kurum katkılı olarak 3.3 milyon er tonluk bal üretimi gerçekleştirdik. Sektörde çiftçi ağırlıklı kendini geliştirmeleri için tabii kredi anlayışıyla önemli referanslara ihtiyaç olduğunu ancak emek verme amacıyla yersiz krediler alınmasının önemli aksaklıklar olduğunu ifade ediyoruz” diye konuştu. Satılmış, bal sektöründe başarıların devam edeceğini dile getirerek, “Yönetim olarak birçok projeyi gerçekleştirdik. Bu projeler başarılı olmuştur. Ancak Çorum’da yaptığımız bal sektörü kapasitesinin açılmasıyla bal sektörü farklı döneme girmiştir. Bölgemizde AB ile G-7 ülkelerinde bal pazarlamasının fuarda tanıtılması bakımından olduğu gibi POYREK Projesi’nin para vermeden kaynaklarını değerlendirebilecek konumdadır. Çorum’da başlattığımız bal yatırımı çok verimli olacak” dedi.



Düzenleyen : Ahmet - Cihat ALADUR Diyarbakır 2010

Ara Toplam : 57

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER