© Baykuş Haber

Balıkesir bamyasını cips yapıp 15 kat değer kattılar...Amerika pazarına gönderdiler

ÇİFTÇİNİN SATMAKTA ZORLANDIĞI BAMYAYI SATIN ALAN BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YERLİ BİR FİRMA İLE ÜRÜNE KATMA DEĞER KATARAK CİPS FORMATINA GETİRDİ. AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’NİN TESTİNDEN GEÇEN DOĞAL CİPS BAMYA, İHRAÇ EDİLEREK AMERİKALI TÜKETİCİLERE KİLOSU 41 DOLARDAN SATILMAYA BAŞLANDI. BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI AHMET AKIN’IN FİKRİ OLAN BAMYA CİPSİNİN ARDINDAN BAŞKAN AKIN, NOHUT VE KIRMIZI MEYVELERLE YAPILACAK CİPS ÜRETİMİNİN DEVAM EDECEĞİNİ VURGULADI.

Çiftçinin satmakta zorlandığı bamyayı satın alan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, yerli bir firma ile ürüne katma değer katarak cips formatına getirdi. Amerika Birleşik Devletleri’nin testinden geçen doğal cips bamya, ihraç edilerek Amerikalı tüketicilere kilosu 41 dolardan satılmaya başlandı. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın’ın fikri olan bamya cipsinin ardından Başkan Akın, nohut ve kırmızı meyvelerle yapılacak cips üretiminin devam edeceğini vurguladı.


Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, çiftçinin satmakta zorlandığı bamyayı satın alarak yerli bir firma ile işbirliği içinde ürünü kuruttu. Cips formuna gelen bamya, Amerika’dan talep gördü ve ürün Amerikan pazarına satılmaya başlandı. Firmanın Burhaniye ilçesindeki tesislerini ziyaret eden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, üretim bandını gezerek yeni müjdeler verdi. Başkan Akın, “Ben bu memleketin evladı olarak toprakta üretenin kazanması gerektiğine inanıyorum. Üretiyorlar ama çiftçimiz sıkıntılar yaşıyor ve toprağını terk ediyor. Çiftçilik, hayvancılık terk ediliyor. Yeni nesiller bu işe sıcak bakmıyor. Tarıma destek programı açıkladık. Bir planlama yaptık. Öncelik olarak bamya olarak üretimde ikinci sıra olan Balıkesirimizde bamyadan başladık. Aslında en zorundan başladık. Balıkesir’de 7 bin 338 dekarlık bir alanda bamya üretiliyor. Bunun 3 bin 800 dekarlık kısmı ise Gömeç ilçemizde. Ürünümüz Sultaniye bamyası çok özeldir, şimdi onun coğrafi işaretini de alacağız. Araştırdık ve çiftçimiz bunu 70 TL’ye satamıyor. Pazarı araştırdık ve biz çiftçiden 90 TL’ye satın alıyoruz dedik. Çiftçimizin 70 liraya satamadığı bamyayı 90 liraya aldık ve şimdi biz bunu Amerika’ya İngiltere’ye satacağız diye söyledik. Üreticiden aldığımız tüm ürünleri satmış durumdayız. Özel bir nohutumuz var, onun da planlamasını yapacağız. Ürünü katma değeri yüksek hale getirip Balıkesir’den bu işi başlattık” dedi.


Öte yandan Balıkesir’den Amerika Birleşik Devletlerine uzanan bamyanın cips formdaki hali küçük paketler halinde satılıyor. Amerika’da satılan bamya cipsinin kilogram fiyatının 41 doları bulduğu ifade edilirken, sonraki ürünlerin nohut ve kırmızı meyveler olacağı kaydedildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER