© Baykuş Haber

Başbağlar katliamının izleri müzede sergileniyor

BAŞBAĞLAR KATLİAMININ İZLERİ MÜZEDE SERGİLENİYOR

Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde, 30 yıl önce teröristler tarafından hunharca katledilen 33 sivil vatandaşın anısını yaşatmak amacıyla 2013 yılında kurulan müze, hala taze ve yürekleri sızlatan bir acıyı hatırlatıyor. Başbağlar Müzesi, 1993 yılında 13 ile 74 yaşları arasında değişen 33 vatandaşın hayatını kaybettiği hain saldırının izlerini sergiliyor.

Müzenin girişinde, katledilenlerin isimlerinin yer aldığı bir pano bulunuyor ve hain saldırıda hayatını kaybedenlerin fotoğrafları, günlük kullandıkları eşyaları, tespihleri, tarakları ve ayakkabıları gibi kişisel eşyaları burada sergileniyor.

Başbağlar Köyü Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği Başkanı Mehmet Ali Dikkaya, 5 Temmuz 1993'te köylerinin yaşadığı dehşet anlarını şöyle anlatıyor: "5 Temmuz akşam saat 20.00’de başlayan teröristlerin eylemleri saat 22.00’ye kadar devam etti. Teröristler dört koldan köyü basmışlar, telefonları kesmişler, giriş-çıkışları tutmuşlar, evleri talan edip ne var ne yok ziynet eşyalarına varana kadar hepsini almışlar götürmüşler."

Köy Muhtarı Ali Akarpınar ise o korkunç günü hala canlı bir şekilde hatırlıyor ve duygusal bir şekilde şunları dile getiriyor: "Aslında ben pek buraya çıkamıyorum. İşin gerçeği o. Çünkü ben bu olayı yaşadım. Bakın orada benim ayağımda o gün giyindiğim terlik var. Buradaki eşyaların tamamı şehitlerimizin üzerinden çıkan eşyalar. Onun için buraya duygulanmamak mümkün değil. Buraya gelen duygulanıyor, ağlıyor. Şurada gördüğünüz 13 yaşından itibaren 74 yaşına kadar olan, katiller tarafından katledilmiş olan şehitlerimizin resimleri var. Tabi 30 yıl oldu, 30 yıldır biz bu acıyla beraber yaşıyoruz. Bana çok soruyorlar psikolojik destek alıp almadığımı. Hiç almadım. Biz tevekkül ettik Allah’a, inancımız o şekilde devam etti. Biz devletimize bağlıyız, ülkemize bağlıyız, bayrağımıza bağlıyız, dinimize bağlıyız, dolayısıyla biz ancak ve ancak adaletin tecelli etmesini bekliyoruz."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER