© Baykuş Haber

Başkan Yalçın: “İhracatın İthalatı Karşılama Oranındaki Artış Değerlidir”

KAYSERİ OSB BAŞKANI MEHMET YALÇIN, TİCARET BAKANLIĞI TARAFINDAN AÇIKLANAN HAZİRAN AYI İHRACAT-İTHALAT RAKAMLARINA İLİŞKİN YAPTIĞI DEĞERLENDİRMEDE, “HAZİRAN AYI DIŞ TİCARET VERİLERİ, 2023 YILI İHRACAT HEDEFİMİZ OLAN 265 MİLYAR DOLAR RAKAMININ ULAŞILAMAZ OLMADIĞININ KANITI OLMUŞTUR. İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANINDAKİ ARTIŞ DEĞERLİDİR” DEDİ.

Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan Haziran ayı ihracat-ithalat rakamlarını değerlendirerek, "Haziran ayı dış ticaret verileri, 2023 yılı ihracat hedefimiz olan 265 milyar dolar rakamının ulaşılamaz olmadığının kanıtı olmuştur. İhracatın ithalatı karşılama oranındaki artış değerlidir" dedi.

Yalçın, Türkiye'nin Haziran ayı ihracatının 20 milyar 901 milyon dolar, ithalatının ise 26 milyar 297 milyon dolar olduğunu belirtti. Ayrıca, 2023 yılı Ocak-Haziran döneminde ihracatın yüzde 1,8 oranında azalış gösterdiğini, ancak toplamda 123 milyar 377 milyon dolarlık bir rakama ulaşıldığını ifade etti. İthalatın yüzde 4,3 oranında artışla 184 milyar 795 milyon dolar olduğunu söyledi.

Ayrıca, Haziran ayında dış ticaret açığının yüzde 34,5 oranında gerileyerek 5.4 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Yalçın, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 79,5 olduğunu ve bu oranın 19 ay sonra yüzde 80'lere yaklaştığını belirtti.

Başkan Yalçın ayrıca, yüksek teknoloji içeren ve katma değeri yüksek üretime vurgu yaparak, bu alandaki artışın Türkiye açısından önemli olduğunu vurguladı. Değerlendirmesinin sonunda Türkiye'nin ihracat hedeflerine ulaşması için çalışan ihracatçılara teşekkür etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER