© Baykuş Haber

Bayramda Göbeklitepeye ziyaretçi akını

ŞANLIURFA'DA 12 BİN YILLIK GEÇMİŞİYLE "TARİHİN SIFIR NOKTASI" OLARAK NİTELENDİRİLEN VE UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİ'NDE YER ALAN GÖBEKLİTEPE, KURBAN BAYRAMI'NDA ZİYARETÇİ AKININA UĞRADI.

Şanlıurfa'daki Göbeklitepe, 12 bin yıllık köklü geçmişiyle "tarihin başlangıcı" olarak kabul edilen ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan bir cazibe merkezi olarak dikkat çekiyor. Kurban Bayramı döneminde ise ziyaretçilerin akınına uğradı. "Tarihin başlangıcı" olarak adlandırılan ve UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer almasıyla uluslararası üne kavuşan bu tarihi alan, yıllık olarak dünya genelinden birçok ziyaretçiyi ağırlıyor. İlk olarak 2018 yılında ziyarete açıldığında, üst koruma çalışmaları nedeniyle bazı bölümleri kapalıydı, ancak yaklaşık 70 bin kişi burayı ziyaret etti. 2019'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "Göbeklitepe Yılı" ilan edildikten sonra ise, 412 bin 378 kişi bu eşsiz yeri görmek için ziyaret etti.

Göbeklitepe, 2021'de ise 567 bin 453 ziyaretçiyle son 4 yılın en yoğun ilgisini gördü. 2022 yılında ise tam 850 bin misafiri ağırlayarak ziyaretçi rekorunu kırdı. 2023 yılının ilk yarısında, Kahramanmaraş merkezli depremler ve sel baskını nedeniyle geçici olarak kapatıldı, ancak 6 aylık dönemde 56 bin 112 kişi tarafından ziyaret edildi. Kurban Bayramı döneminde de Göbeklitepe, yine ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekti.

Yurt dışından gelen turistlerden biri olan Ozan Kaymak, Göbeklitepe'yi ziyaretinin heyecanını paylaşarak, "Böylesine tarihi bir yeri görmek ve geçmişin yaşantısını canlı olarak hissetmek, büyüleyici bir deneyim. İlk defa buradayız ve bu geziden çok etkilendik. Herkese bu eşsiz yeri görmelerini tavsiye ederim" dedi.

Göbeklitepe'ye ilk kez gelen Muhammed Çağrı ise, bu alanı büyüleyici bulduğunu ve insanlık tarihine tanıklık ettiğini ifade ederek, "Göbeklitepe'ye ilk kez geliyorum. Bu topraklar, insanlığın başladığı yerler ve bu gerçeği hissetmek harika bir duygu. Burası, tarihin başladığı nokta gibi görünüyor ve gerçekten çok özel bir yer" diye konuştu.

Ziyaretçilerden Meriç Turhan ise, uzun zamandır Göbeklitepe'yi görmek istediğini ve Diyarbakır'a gitmeye karar verdiklerinde burayı da ziyaret etmeye karar verdiklerini belirterek, "Tarihi çok seven biriyim ve bu yeri görmek benim için büyük bir mutluluk. Tarihi seven herkesin burayı ziyaret etmesini öneririm" şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER